Про ДІАЗ у м. Бережани

Державний історико-архітектурний заповідник у м. Бережани створено згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 17.11.2001 р. №1508 як науково-дослідний та культурно-просвітницький заклад, що забезпечує вивчення, охорону, реставрацію і використання об’єктів культурної спадщини в межах визначеної заповідної території. Від 2012 року підпорядковується Міністерству культури України. 

Підставою для цього стала багата архітектурна спадщина Бережан. В усі часи місто подивовувало своїх гостей європейською планувальною забудовою, збереженою з ХІV-ХVІІ ст., незвичними, як для районного центру, архітектурними ансамблями площі Ринок, вулиць Банкової і Вірменської. У 2001 році Бережани внесено до списку малих історичних міст України.

Розроблений у 2003 р. Генплан розвитку Заповідника визначив межі історичного ареалу площею 86,25 га,  в межах якого розташовано понад 30 пам’яток архітектури, в тому числі  6 національного значення.

 У 2004 році до сфери управління Держбуду України на баланс ДІАЗ у м. Бережани передано шість пам’яток архітектури. Це: комплекс замку Синявських (1534-1554 рр), Ратуша (1803,1811рр.), адмінбудівля (поч. XIX ст.), будівля Магістрату (поч. XIX ст.), будинок Українського педагогічного товариства «Рідна школа» (1851 р.), комплекс споруд Вірменської церкви (1764 р.).

У структурі заповідника 4 відділи: адміністративний, науково-дослідний, охорони, збереження і реставрації пам’яток, господарський. В штаті 19 працівників, 5 займаються науковою та просвітницькою діяльністю.

 

Найбільш вагомі роботи заповідника:

  • У 2006-2007 рр. встановлено протиаварійні кріплення, частково підмуровано західну вежу замку та влаштовано тимчасовий дах на північно-західному корпусі замку.
  • У 2007-2008 рр. проведено реставраційні роботи на двох куполах замкової каплиці св. Трійці.
  • У 2007 році відкрито фінансування протиаварійних робіт на дві пам’ятки  архітектури: в результаті в Ратуші проведено просушування перезволожених бутових фундаментів та розчистка підвалів в південно-східній частині будівлі, в Адмінбудинку перекрито дах, замінено вікна і двері.
  • За три роки заповідник  освоїв на проектних та протиаварійних роботах на  пам’ятках архітектури 4,5 млн. грн.
  • Повернуто в замок елементи надгробків Синявських, які прикрашали замкову каплицю у ХVІ –ХVІІІ ст.
  • Відреставровано скульптуру «Розторопність» із замкової каплиці роботи відомого скультора ХVІІ ст. Йогана Пфістера.
  • Передано на баланс заповідника Музей переслідуваної церкви, який функціонує під назвою Музей сакрального мистецтва та історії церкви.
  • Проведено чотири науково-практичних конференції «Землі Опілля в  природно-географічному та історико-культурному розвитку України».
  • Традиційно проводиться дитячий фестиваль  «Канікули в Бережанському замку»
  • Видано 35 одиниць рекламної продукції загальним тиражем – 22 тис. екземплярів.
  • Заповідник здійснює екскурсійну діяльність за 11 маршрутами, проводить роботу з комплектації та обліку музейних зібрань, організовує та координує проведення наукових досліджень, видає вісник Заповідника «Наша спадщина»

Детальніше про діяльність заповідника познайомитесь на цьому сайті.  

Дирекція Державного історико-архітектурного заповідника  у м. Бережани знаходиться за адресою: 

вул. Вірменська,4, м. Бережани, Тернопільська обл., Україна, 47501.

Тел.: +380971832945
Е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.; berЦя електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.