МІЖНАРОДНА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ «МИСТЕЦЬКА СПАДЩИНА ІОАНА ПФІСТЕРА: МІЖКУЛЬТУРНИЙ ДІАЛОГ

Конференція ПфістерЦього року виповнилося 450 років від дня народження Іоана (Йоганна, Яна, Ганушш) Пфістера – одного із найвидатніших та найталановитіших скульпторів кінця XVI – першої половини XVII ст. України. Найвагоміший період творчості цього митця пройшов у Бережанах, завдяки чому наше місто стало «єдиним поза Львовом» самостійним осередком скульптури. Його прагнення самовдосконалення, невпинний пошук форм для вираження своїх ідей та задумів, експерименти з матеріалами, поєднання з досягненнями західного мистецтва сформували унікальний талант, що поєднав ознаки ренесансу та маньєризму. Іоан Пфістер працював над оздобленням Бережанському замку та Троїцького замкового костелу у 1615–1642 рр., виконав надгробки представників родини Синявських – власників замку. Саме в Бережанах завершився довгий шлях розвитку скульптора та викристалізувався його унікальний стиль.
Творчому доробку цього непересічного митця приурочена Міжнародна наукова конференція «МИСТЕЦЬКА СПАДЩИНА ІОАНА ПФІСТЕРА: МІЖКУЛЬТУРНИЙ ДІАЛОГ», що відбулася 5 вересня 2023 р. у Бережанському замку – в новоствореному сучасному арт-просторі, пристосованому до потреб сучасності, при цьому збережена автентичність, де відчувається дух історії, який розбурхує уяву, відчувається прилив душевних і фізичних сил.
Науковий захід зініційований Державним історико-архітектурним заповідником у м. Бережани при співпраці із Кафедрою архітектури і реставрації Національного університету «Львівська політехніка» та ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут».
Участь в роботі конференції взяли науковці з Брнова та Вроцлава (Польща), Києва, Львова, Кам'янця-Подільського, Меджибожа, Тернополя, Вишнівця, Збаража та Бережан, які представили цікаві доповіді про життя та творчість видатного скульптора Іоана Пфістера, збереження, реставрацію і популяризацію творів відомого скульптора, різноманітні сакральні пам'ятки України та їх представлення у туристичній галузі. Ця конференція, що відбувалася в оф лайн та онлайн форматах, стала майданчиком для обміну думок з приводу творчості митця, висловлення пропозицій, розширення знань про митця та його творчу родину.
Звичайно, що ця конференція, відбулася в умовах повномаштабної війни. Ми сьогодні боремося не лише за нашу країну, а й за культуру, яку ворог хоче знищити, адже це частина нашої національної ідентичності. Саме тому, Заповідник акцентує увагу на визначних, знакових, мистецьких пам'ятках та постатях Бережан.
Дякуємо Богу та ЗСУ за захист і можливість творити, працювати, проводити різні цікаві заходи. Слава Україні!