Виставка Олега Шупляка в артпросторі замку

Шупляк відвідини«СПЕЦІАЛЬНО І ПРОЇЗДОМ».
МОТИВАЦІЯ ВІДВІДУВАННЯ ВИСТАВКИ «УКРАЇНСЬКИЙ КОСМОС»

16 липня 2023 р. відбулося відкриття небувалої масштабної виставки заслуженого художника України Олега Шупляка у Бережанському замку. Два тижні експонування досі спрямували дорогу в Бережанський замок вже не одному шанувальнику мистецтва.
Відкриття, назвемо це «ДНК українців», створеного художником на полотнах і скульптурах, практично у кожного відвідувача – тих, що спеціально їдуть на огляд виставки, і тих, хто, прямуючи в наш замок, випадково потрапляють на виставку – викликають однозначні враження: здивування, потім осмислення і захоплення.
Один випадково заїжджий киянин не стримався з таким зізнанням: «За свої 43 роки я побував не на одній виставці, але ця ніколи не зітреться з моєї пам'яті».
Так, художник своїм індивідуальним зануренням в глибину історії спонукує і нас зрозуміти, хто були наші попередники 7, 5 тис. років тому і як започатковували український космос. На роботі «Взаємне тяжіння» Космос тяжіє до Землі силою своєї енергії. Земля ж до нього тягнеться навесні квітування вишневого саду, влітку – хлібним колосом, восени – стіжками скошеного сіна, що спрямовують своє тепло в сузір'я «Стожарів», а морозяною зимою – стрімкою цівкою диму з-під солом'яних стріх українських хатинок.
Давно знайомі картинки. А в авторському зображенні та екскурсійному супроводі науковців ДІАЗу Олени Лугової, Ірини Дубницької, Надії Волинець, Ігоря Мельника та Надії Ковальчук вони проявляються сакральністю – і мальви, і лелеки, і чумацькі вози, і скіфські баби.
Біля ста відвідувачів, серед яких 17 тернополян, організованих Надією Гарап'юк, підприємці – народний депутат України, власник торгового центру «Бережани», що постав поруч із замком, Іван Чайківський із дружиною, директор Бережанського цегельного заводу «Керамік» Олег Суховецький із керівним складом та родиною, минулої неділі відкривали для себе глибину нашого національного коду в експозиції та підкупольній відеопрограмі.
Під завісу дня окремим відвідувачам пощастило зустрітися і навіть сфотографуватися з автором. Були слова подяки, рукостискання і побажання показати цей творчий скарб в інших містах України. На що художник відповів інтригуюче: «Хіба разом із замком».
Справді, творча експозиція в замковому просторі Бережан, аналогічному відтворенню в іншому просторі неможлива.
Тож, шановні українці, стеліть свої туристично-екскурсійні стежки в Бережанський замок. Бо виставка тільки тут і захоплює своєю унікальністю.