«Свою Україну любіть. Любіть її… во врем’я люте»

Цей заклик Тараса Шевченка став провідною темою сьогорічних Шевченківських вечорниць, організованих Будинком культури Бережанської міської ради та Державним історико-архітектурним заповідником у м. Бережани. І розпочинали їх молоді військовики Роман Ленартович (сопілка) і Тарас Дейчук (декламація) поетовим твором «Думи мої, думи мої».
Традиція влаштовувати пошанування генія українського народу в Бережанах саме вечорницями започаткували гімназисти ще в далеких 1880-х роках. Повернулася до традиції проведення вечорниць інтелігенція міста у 2012 році, а саме працівники Заповідника та керівник фольктеатру «Взори» Олена Різник стали їх організаторами упродовж 10 років.
У сьогорічних велелюдних і необмежених у часі вечорницях взяли участь переможці конкурсів читців Шевченкових творів, місцеві поети та виконавці пісень на слова Поета.
Про історію встановлення пам'ятника Т. Г.Шевченку в Бережанах в 1992 р. оповіла наукова працівниця Заповідника Надія Ковальчук.
Війна зламала долі тисячам українців. Вже другий березень подружжя вчителів Оксани і Олекси Муравльових із Краматорська одягають бережанського Шевченка у вишиванку. Принесли її і на вечорниці, показали символи поетового імені в узорах та запропонували бережанцям вишити власноруч сорочку для свого бронзового Кобзаря. Як розповіла начальник відділу культури, туризму та релігій Олена Мельничук у Бережанах такий проект започаткований, навіть планується вишити таке ж «вбрання» Богдану Лепкому, Андрію Чайковському і Степанові Бандері.
У вечорницях взяли участь в.о. директора ДІАЗ Ірина Мигович та працівники Надія Волинець і Анна Олексів. Вечорниці вела директор Будинку культури Галина Лещишин.