100-РІЧЧЯ БОЇВ УКРАЇНСЬКИХ СІЧОВИХ СТРІЛЬЦІВ В ОКОЛИЦЯХ СЕЛА КОНЮХИ

1 липня 2017 року відбулася Регіональна наукова конференція «Конюхи у Першій світовій війні» з нагоди 100-річчя боїв Українських січових стрільців в околицях села.

Ініціатором та організатором Конференції виступив Козівський районний краєзнавчий музей ( директор - Алла Улішак). Участь у роботі конференції взяли завідувач науково-дослідного та культурно-освітнього відділу Державного історико-архітектурного заповідника у м. Бережани Володимир Парацій та науковий співробітник Олена Лугова. Вони представили доповіді «Лев Лепкий та «Товариство охорони воєнних могил»: про традиції збереження військових меморіалів Українського січового стрілецтва (1920-1930-і рр.) та «Бої Легіону УСС в околицях села Конюхи 1917 р.: історико-мемуарний аспект». Також під час конференції розглянуто ряд проблем, які безпосередньо торкаються театру воєнних дій, що мали місце під Конюхами у Першій світовій війні, окремих осіб, які були учасниками

цих боїв або ж перебували тут перед

боєм і залишили нащадкам свої спогади, які проливають світло на події столітньої давності. Відбулося урочисте погашення художнього маркованого конверта та художньої листовної картки пам'ятним та календарним штемпелями.

Олена Лугова