АРХІТЕКТУРНИЙ ВЕРНІСАЖ БЕРЕЖАН

Уже десятий рік його створюють у день чи переддень річниці незалежності України на своїх полотнах учасники пленеру-конкурсу «Вулиці рідного міста».
Справді, кожна вулиця нашого середмістя має архітектурні перлинки, що приваблюють око не тільки туристів, а й чутливі душі початкуючих художників – вихованців Бережанської державної художньої школи та образотворчих гуртків Центру дитячої та юнацької творчості (ЦДЮТ) міського відділу освіти, молоді і спорту.
Віковий рівень учасників останніх пленерів все більше схиляє нас, організаторів, до внесення поправок в афішах, тобто до слів «пленер-конкурс юних художників» додавати ще й «молодих» художників. Бо частина учасників, як Яна Якимів, Христинка Мандзій, Наталя Барна, Назар Ярема, Анжела Урда, Мирослава Копча, що 10-12-літніми прийшли на перші пленери 2009-2010 років і продовжують до цього часу брати в них участь, вже стали студентами, магістрантами мистецьких відділів Тернопільських, Львівських, Івано-Франківських вишів, а Віта Перфецька працює викладачем художньо-естетичного факультету Галицького коледжу ім. В. Чорновола.
Святкове відкриття Х ювілейного пленеру-конкурсу, на який зібралося  18 учасників, члени журі -голова Любов Шарамко, Володимир Неділько, Василь Зорик, Богдан Тихий, Михайло Слабодух, Богдан Дмитрусь, Андрій Якимів відбулося у виставковому залі ДІАЗ презентацією виставки художніх робіт постійної учасниці пленерів магістрантки Тернопільського педагогічного університету ім. В. Гнатюка Наталії Барни. Вона учениця Олега Шупляка, тепер заслуженого художника України, почесного громадянина м. Бережани, лауреата Всеукраїнської премії ім. Братів Лепких, який і вітав її з цією подією.
Вже традиційно пленеристів приваблює застигла у просторі музика. Готика костелу св. ап. Петра й Павла (1624 р.) прикликала відразу чотирьох художниць. Упродовж чотирьох годин, а саме стільки тривав пленер, сонце змінювало його освітлення (Богдан Дмитрусь, член журі, кілька разів наголошував, що сонце – «ворог» художнику), та не завадило дівчатам витримати як його палючість, так і втримати кольористику об'єкту. Більше того, костел «приніс» їм переможні бали: перше місце в середній групі Жанні Оборотовій (папір, акварель) і Гран-прі старшокласниці Христинці Романишин (папір, акварель) та магістрантці, викладачці Віті Білоус-Перфецькій (полотно, олія). Гран-прі відзначена змальована Наталею Барною і архітектурна фантазія внутрішнього двора на вул. Вірменській, створена невідомим архітектором у 1900-1910 рр.
Із п'яти ракурсів пленеристи переносили на папір будівлю ратуші (1805 р.). Але тільки роботи студентів Мирослави Копчі і Назара Яреми відзначені першими преміями. Другої удостоїлися сьогорічна першокурсниця Національного університету «Львівська політехніка» Настя Літвінова та наймолодша у своїй віковій групі Катя Завійська, до слова, внучка відомого бережанського різьбяра Михайла Завійського.
Палітру архітектурних сюжетів доповнили: Таня Якимець – «Вірменська школа» (графіка), Настя Мартиненко – «На Банковій» (акварель), Анжела Урда – «Еркер на вул. Академічній». Журі першим двом присудило другу премію, третій – третю премію.
Родзинкою серед учасників було родинне тріо Якимових – Яна (восьмиразова пленеристка), Інна і Ліля (на фото з татом Андрієм Якимовим).Найстарша посіла третє місце із роботою «З центру міста – дорога в майбутнє», роботи молодших – «Дім вогнеборців» і «Джерело життя» (пл. Ринок із фігурою Богородиці) відзначені заохочувальними преміями. З такими ж преміями завершили пленер Раїса Мельник, Ірина Бугай, Мар'яна Мандзій та Юля Жига.
За традицією пленерські роботи експонувалися на святі міста, а пленеристи, завдяки члену журі, художнику Володимиру Недількові заповнили сайти соціальних мереж. Долучилося до них і колективне фото пленеристів та членів журі, зроблене керівником проекту «Резонанс» Іриною Драбик, яка допомогла юним і молодим художникам стільцями, а Наталі Барні мольбертами на виставку «Архітектурний вернісаж м. Бережани». Грамоти і премії переможцям вручав на сцені свята міста міський голова В.Я. Музичка. 

Надія Волинець,
учений секретар ДІАЗ у м. Бережани