БЕРЕЖАНСЬКИЙ ЗАМОК: СВЯТО З АТРАКЦІЄЮ БОГРАЧА

Кожне свято чи фестиваль у замку, а відбуваються уже десять років, мають свої незабутні атракції. Сьогоріч – майстер-клас Надзвичайного і Повноважного посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто з приготування бограчу. Присутні бережанці і прибулі з ним радники Посольства, Генерального консульства у Берегово, Почесні консули в Львові й Івано-Франківську, Тернополі і Тернопільській обл., представники ДП «Арт-Україна», управління міжнародного співробітництва та фандрайзингу та управління культури облдержадміністрації, Тернопільського відділення Асоціації міст України мали нагоду бачити як, прибравшись у фартушок з національною угорською символікою, пан Посол закладав у гарячий казан м'ясо, додавав води, а на якихось етапах і червоного вина, старанно помішував і лише через дві години доручив нагляд за його апетитним бульканням своїм помічницям-українкам із ТРЦ «Подоляни».
А сам о 12.00 год., згідно програми святкувань, очолив делегацію на покладання вінків до таблиці національного лідера угорського народу Ференца ІІ Ракоці та на відкриття музейної експозиції «Замок Синявських у долі Ференца ІІ Ракоці». Експозиція постала коштом
Бережанської міської ради, що була співпартнером ДІАЗу в проекті «Бережани: загублена стежка Ференца ІІ Ракоці», і який здобув перемогу в культурно-мистецькому конкурсі «Малі міста – великі враження». Стараннями Почесного консульства в Тернополі і Тернопільській обл. – консул Тетяна Чубак, помічник консула Анна-Марія Скакодуб – експозиція допоповнена банером «Родоводу Ф.ІІ Ракоці» та портретом графа М. Берчені.
Стрічку на вході в експозицію перетяли міський голова Ярослав Музичка і посол Іштван Ійдярто, а учасники театру-студії «Взори» (кер. Олена Різник) театралізованою композицією «Ференц ІІ Ракоці і «Бережанська відозва» (автор письменник В.Савчук) розкрили значення історичного для угорського народу документу. Вітальні промови, і Посла також, лунали українською мовою і тільки пісня у виконанні Софії Зятик – лауреатки міжнародних та всеукраїнських конкурсів, солістки театру пісні Мікст – угорською. Про угорську поезію вела мову на зустрічі творчого об'єднання «Римовані Бережани» Наталія Блащак, вчителька гімназії.
Концертну програму розпочали молодші учасники зразкових вокальних студій «КРОК» і «АРТ-КРОК» (кер. Роксолана і Роман Видиші), танцювальних колективів «Екстравагант», «Розмарія», «Тандем», «Вікторія» (кер. Марія Щербата, Марія Кузів, Христина Хиляк, Ганна Солонинка) з ведучою Оксаною Кулаковою «готували» публіку до великої концертної програми, яку відкрив угорсько-українською композицією зразковий аматорський хореографічний колектив «Водограй» (кер.Ірина Бурчак, РБК).
Танцювали й старші групи вищезгаданих колективів, та все ж на святі домінувала пісня.
У виконанні ансамблю «Берег Жанни» (РБК) – Ляна Рудіч, Ігор Варчак, тріо «Вишневий цвіт» – Лілія Слободна, Наталя Борик, Леся Метельська (РБК), солістів Ляни Рудіч, Христини Білик, Івана Біланчина – Бережанська школа мистецтв ім. М. Бездільного, Лілії Слободної (РБК), Дмитра Семенчука (БАТІ), Андріани Ковальської (агротехнічний коледж), Ліди Герасимів, Каті Івахів – вихованців Роксолани і Романа Видишів, дуету Каті Фурдиги й Олі Масири та хору «Голосинка» під керівництвом подружжя Олесі і Дмитра Загородніх, викладачів Жуківської музичної школи.
Обрядовими піснями повнилося і фольклорне весільне дійство, поставлене на сцені народним аматорським театром української пісні «Золота Липа» (РБК) під керівництвом Марії Венгринович. З авторським твором виступив поет Ярослав-Ігор Кутний.
Інструментальні твори виконували оркестр духових інструментів Жуківської музичної школи (кер. Богдан Атаманчук), ансамбль духових інструментів «Оберіг» (кер. Тарас Видойник, РБК), учні Бережанської школи мистецтв – Максим Механік (скрипка), Богдан Петрів (саксофон) та викладачі Оксана Романенко й Іван Біланчин (акордеони).
Технічне забезпечення концертної програми здійснювали Ігор Варчак і Володимир Лизун.
На території замку діяли містечко народних ремесл, туристично-інформаційна платформа, виїзні експозиції бережанських музеїв, ЦБС, станиця Пласту, фотозона ,,Костюми середньовіччя від Олени Різник" та майстер-класи середньовічних танців від театру-студії ,,Взори", кінотеатр ,,Рідне місто", дитяча поляна, майстер-класи від керівників гурту Центру дитячої та юнацької творчості міста Бережани, театралізована композиція ,,Ракоці і Бережанська відозва", гастрономічний ярмарок, атракціони