Ференц-фест у Бережанах

Це перший міжнародний фестиваль на землі, яка в далекому 1703 році прихистила трансільванського князя Ференца Ракоці. В пам'ять про цю сторінку в житті європейського політика угорці в 1998 році встановили на вежі Бережанського замку пам'ятну таблицю з такими словами: «6 травня 1703року в Бережанах вождь визвольної війни 1703-1711 років Ференц Ракоці видав Маніфест, в якому закликав угорський народ до повстання проти австрійського панування».
І ось 7 травня під старі замкові мури прибули молоді земляки бунтівного князя – викладачі та студенти (біля 60 чол.) Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці із м. Берегово, які вшанували свого національного героя пам'ятними вінками біля таблиці.
Разом з бажанням походити стежками свого національного героя вони представили бережанцям свою літературу, музичну культуру та національну кухню. А 8 травня в замку відбувся фестиваь. З привітаннями  виступили консул Угорської Республіки в Україні в м. Берегово Ласло Фараго, ректор інституту Ільдика Орос.
Гості для всіх присутніх озвучили українською мовою текст Маніфесту, що був складений Ференцем Ракоці у нашому замку, та передали його разом із портретом Ференца у дарунок місту.
Гостей вітали представники районної та міської влади – Володимир Петровський, Володимир Музичка, народний депутат України Тарас Юрик, заст. голови облдержадміністрації Олег Валов, начальник управління культури та мистецтв Тернопільської міської ради Олександр Смик.
Імпровізовану костюмовану зустріч власника замку Синявського та князя Ракоці організувала з учасниками фольктеатру «Взори» (БТШ) його керівник Олена Різник. Член Національної спілки художників України Олег Шупляк представив виставку репродукцій своїх урбаністичних робіт бережанської тематики. Козівський дитячий театр «Дивосвіт» поставив виставу, музичні гурти з Берегово та Тернополя «Бріо» виконали «Чардаш».
Майстер класи з боді-арту влаштувала працівник БТШ Любов Бай. Зі своїми роботами виставлялися народні майстри Михайло Завійський та Іван Пришляк
Увечері для молоді презентувався музичний проект «Слимак» тернопільського музиканта Олега Божка.