МУЗЕЙНА ЗУСТРІЧ

«Музейні зустрічі» уже стали традиційною формою спілкування науковців

Державного історико-архітектурного заповідника у м. Бережани з учнями міських шкіл, а також студентами Бережанського агротехнічного коледжу й інституту. Кожна така зустріч – це окрема розмова про цікавий музейний експонат, історичну подію чи особистість, відображену в музейній експозиції. Таким чином, увага учнів чи студентів не розсіюється між музейними предметами, концентруючись на конкретно вираженому (на «музеаліях»).
Чергові «Музейні зустрічі» з учнями восьмого класу Бережанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 відбулися 11 травня 2018 р. в експозиційному залі Музею сакрального мистецтва та історії переслідуваної церкви Державного історико-архітектурного заповідника у м. Бережани. Їх підготували та провели завідувач науково-дослідного та культурно-освітнього відділу Володимир Парацій та науковий співробітник Олена Лугова. Темою бесіди була особистість о. Михайла Немелівського (1938-2002 рр.) – місцевого священика, громадського діяча і, що особливо для нас цікаво, музейника. Адже він зібрав і зберіг основу музейного зібрання, став одним з ініціаторів створення та директором Музею переслідуваної церкви. Того музею, який нині знаходиться в структурі Заповідника; але збережена стара музейна концепція, а основа як експозиційних так і фондових колекцій ще до сьогодення складають збірки о. Михайла.
Розмова з учнями зосереджувалася навколо діяльності о. Михайла Немелівського у сфері організації Музею переслідуваної церкви. Було також показано та охарактеризовано особисті речі священика, які складають окремий тематичний вузол сучасної музейної експозиції.
Насамкінець учні мали можливість оглянути загалом експозицію Музею сакрального мистецтва та історії переслідуваної церкви. Зустріч, вважаємо, була корисною для усіх її учасників – як для організаторів, так і для гостей. Залишається лише подякувати вчителю історії п. Миколі Луговому за підтримку нашої ініціативи щодо проведення цієї «музейної зустрічі» і, взагалі, за активне бажання співпрацювати. А, значить, будуть інші «Музейні зустрічі», інші цікаві та пізнавальні теми для спілкування.

Володимир Парацій,
завідувач науково-дослідного та культурно-освітнього

відділу