ПАТРІАРХ ЙОСИФ СЛІПИЙ ТА ЛЮДИ НЕПОХИТНОЇ ВІРИ

Із нагоди відзначення 130-річчя від дня народження Мойсея Української греко-католицької церкви

у виставковому залі Державного історико-архітектурного заповідника у м. Бережани 17 лютого відкрито виставку «Патріарх Йосиф Сліпий та люди непохитної віри».
Портрет ювіляра, його портретне зображення на фарфорі, подароване Музею переслідуваної церкви на 110-ту річницю від дня народження ієрарха Богданом Кусенем, головою культурно-просвітницького товариства ім. Б.Лепкого в Тернополі, копії судових справ творять центральну частину експозиції. А фотографії 18 отців, що записали свої імена на сторінках життя патріарха Йосифа Сліпого, розкривають тему «люди непохитної віри».
Всі вони у свій час були пов'язані з Бережанами чи Бережанщиною. Наприклад, викладачами у Тернопільській гімназії були колишні бережанські катехити гімназії о. Микола Конрад, о. Василь Дубицький, о. Йосип Застирець, а Іван Бабій разом із ним ділив навчальну лаву. Йосип Заторський разом із Йосифом були висвячені в Унівському монастирі митрополитом Андреєм Шептицьким. О. Гадзевич проходив по одній кримінальній справі з митрополитом у НКДБ в лютому 1945 р. Бережанська адреса значиться на листах о. Андрія Перхача та о. Івана Набережного до Й. Сліпого. О. Степан Ратич переписував та поширював «Послання» митрополита на засланні в Східному Сибіру. Переписував другий том «Історії Вселенської Церкви на Україні» і на останній 408-ій сторінці залишив свій підпис.
Отцями-радниками митрополита були Іван Лужецький, Микола Старух, Василь Танчак. Завдяки внучатому племінникові Василя Танчака – Олегові Гарасимчуку із Лісник, відвідувачі мають змогу побачити чотири оригінальні прижиттєвих знімки отця, серед яких і його гімназійне табло як випускника Бережанської гімназії в 1914 р.
Отже, у кожного з цих осіб своя сторінка, пов'язана з Бережанами, «своя історія стосунків з Кир Йосифом Сліпим – в одних більш тривала і значима, в інших – менш», – сказав на відкритті виставки дослідник цих історій Ігор Мельник, заступник завідувача науково-дослідного та музейно-просвітницького відділу Заповідника. – Але це були стосунки з особою, що стала «оберегом української самосвідомості, символом незламності українського духа, особистістю не тільки всеукраїнського, а планетарного масштабу».
Виставку представляла головний зберігач фондів Ірина Дубницька, яка при оформленні надала їй символізму білими лініями на чорному тлі, як на тлі трагізму в історії Української греко-католицької церкви та трагізму в долях її священництва та мирян.
Пам'ятне слово про Патріарха виголосив священик церкви Пресвятої Трійці Василь Солонина і запалив свічку пам'яті за всіма нескореними людьми «непохитної віри».
Того ж дня відбулася і наукова конференція «Патріарх Йосиф Сліпий в духовній аурі та інтелектуальній історії людства».


Надія Волинець,
учений секретар