ШЕВЧЕНКІВСЬКІ ВЕЧОРНИЦІ "Є ПОЕТИ ДЛЯ ЕПОХ"

Шевченківські вечорниці – це проект, який постав, а чи відродився, як традиція бережанської інтелігенції, в 2012 році завдяки Державному історико-архітектурному заповіднику та поетично-фольклорному театру «Взори» Будинку творчості школярів

 

.

 

 

 

Всі ці роки учений секретар Заповідника Надія Волинець та керівник «Взорів» Олена Різник організовували бережанську інтелігенцію, учнівську молодь до участі у вечорницях з віршами, інсценізаціями, піснями.
Сьогоріч цей проект розширив свої часові межі і поруч із Шевченком показав його послідовників, а саме поетів-шістдесятників. Вечорниці під назвою «Ще не було епохи для поетів, але були поети для епох. Від Шевченка до Костенко» представили присутнім через поезію Ліни Костенко, Василя Стуса і Василя Симоненка перегук подій і тем у долях поетів ХІХ і ХХ ст.
Зачином дійства став вірш Ліни Костенко «Кобзарю» у виконанні Ірини Колодки, вчительки Бережанської ЗОШ №1, під акомпанемент бандуристки Люби Будзінської. Надія Іваненко, вчителька гімназії і представниця інтелігенції міста, мала вступне слово.
Шевченкове провісницько-поетичне слово озвучили філолог, методист міського відділу освіти Оксана Лещук; болюче Стусове – філолог, методист районного методичного кабінету Лідія Олійник, науковий співробітник краєзнавчого музею Оксана Голян та учні школи-гімназії під керівництвом Лариси Васютенко; трагічне Симоненкове – вчителі та учні Бережанської ЗОШ №2 під орудою філолога Світлани Лугової.
Пісні виконали учнівський хор ім. Лева Джулинського з Лапшина, керівник Наталія Бідула, тріо «Лелія» – Олександра Воляр, Наталія Марценюк, Іванна Шаюк, концертмейстер Лідія Зембович, тріо «Вишневий цвіт» (РБК) – Лілія Слободна, Наталія Борик, Олександра Метельська, бандуристка, вчителька школи мистецтв Любов Будзінська, солістки Лілія Слободна і Богдана Борецька, хореографічні композиції – танцювальний колектив «Розмарія» гімназії, керівник Марія Кузів. Інсценізацію «Шевченко і Ната» поставили юні «Взоряни» – дев'ятикласник ЗОШ №3 Олександр Степаник і третьокласниця Ванеса Раїнчук.
Про музичний світ Шевченка, про композиторів М. Вербицького, М. Лисенка, які писали пісні й композиції на Шевченкові твори і які виконують учні Бережанської школи мистецтв ім. М.Бездільного, тріо «Лелія» розповіла викладач школи Наталія Марценюк. Про шевченкові пісні в народному аматорському хорі «Просвіта» та їх виконання на Чернечій горі в 1996 р. згадував заслужений працівник культури України Зиновій Головацький.
Власні вірші, навіяні величчю Шевченка, читали член спілки письменників України поет Василь Савчук, жителі с. Лапшин – Марія Бідула і директор школи Любов Ощіпко. Як і годиться, вечорниці завершилися спільним виконанням «Заповіту» під диригентурою Зиновія Головацького.
За традицією вечорниці закінчилися узваром та пампушками, які насмажила щорічна учасниця вечорниць вчителька Галина Степанівна Мострянська та молоді учасники свята Галина Лещишин з Поручина і Юлія Ружевич із Шибалина. І ними смакували здебільшого творці свята, бо глядач перебував у духовному піднесенні і не шкодував подячних слів.
Свято відбувалося в залі Районного центру позашкільної молоді, який директор Олена Різник, працівниці Ольга Лещишин і Юлія Ружевич, вона ж і творець та оператор відеокомпозиції, що супроводжувала всі тематичні блоки вечорниць, прикрасили квітковою композицією, портретами Поета роботи заслуженого художника України Олега Шупляка та Ігоря Крука.
А палахкотіння свічок було виявом нашої нетлінної пам'яті про Шевченка, Стуса, Симоненка, які, за висловом Ліни Костенко, стали поетами для епох.


Автор ідеї і сценарію вечорниць
Надія Волинець,
учений секретар ДІАЗ.