«Сновиди» у Бережанах

Тернопільська незалежна арт-група «Сновиди», як своєрідний творчий тандем, є унікальним явищем у мистецькому світі – об'єднує людей різних за віком, професійними вміннями та вподобаннями. Точкою зіткнення для спільної діяльності виступає любов до мистецтва, бажання малювати та популяризувати свою творчість для широкого загалу. Першим кроком до втілення цієї мрії в життя стала дебютна виставка «Люди і квіти», яка проходила у травні-червні 2012 року в обласному краєзнавчому музеї. Тернополянам та гостям міста продемонстрували роботи художників різних вікових груп: наймолодшій учасниці було 9 років, а найстаршій – 50 років. У 2014 році «Сновиди» продемонстрували мистецький проект «Присутність» у івано-франківській фортечній галереї «Бастіон» та «Заповіднику «Галич».


У Бережани завітали роботи семи «сновид»: живопис Мар'яни Дячинської (Гудь), графіка Олега Семціва, дещо філософський живопис Оксани Бурди, авангардиські полотна Олесі Гудими, пейзажі Любові Поворозник, живопис Руслана Любінецького та архітектура Володимира Поворозника. Відвідувачі виставки мали змогу поспілкуватися з художниками Мар'яною Дячинською (Гудь) та Олегом Семцівим, які приїхали на відкриття.
Особливе зацікавлення викликали роботи художниці Мар'яни Дячинської (Гудь), родинне та художнє коріння якої тісно переплітається з Бережанами. Уродженка нашого міста, учениця Бережанської художньої школи ніби символічно презентувала свої роботи у будівлі Магістрату. Тепло зустріли юну художницю колишні сусіди по вулиці, однокласниці та знайомі, які завітали на виставку. Представляючи свої роботи, вона звернула увагу на особливість, якої дотримуються у своїй творчості усі учасники арт-групи - не пропагувати насильство. Та справді в картинах художниці переважають сонячні, дещо казкові мотиви. У багатьох відвідувачів виставки виникало непереборне бажання дати власну назву її картинам. Так, Ігор Гудь запропонував переіменувати картину «Коли всі сплять» на «Самотній ліхтар». Звернув увагу пан Ігор і на плинність часу, відображену у картині Оксани Бурди «Непідвладна часу». Зачитавши власного вірша «Портрет з минулого» він побажав всім присутнім погрітися у променях тепла, якими наповнені роботи. Картина «Коли всі сплять» приворожила також пані Тамару Седлецьку із Запоріжжя, яка залишила свій відгук у формі вірша «Старий ліхтар».
Багато відвідувачів подарували вдячні слова художникам та відзначили картини, які їм найбільше припали до душі. Зокрема, Зіні Токарській картина Мар'яни Дячинської «Пізній відліт» асоціювалася навпаки з поверненням птахів додому 19 березня. Ярослава Мазурак виокремила також картини Мар'яни Дячинської, особливо ті які сповнені сонця, навіть якщо вони зимове: «Холод», «Зимове сонце», «Ранок», а також пейзажі Любові Поворозник. Василю Зорику сподобалося використання кольорів у графічних роботах по зображенню архітектури Володимира Поворозника. Художниця Люба Бай відзначила багатозначність всіх робіт та щось дійсно особисте вона знайшла в картині Мар'яни Дячинської «Дорога до...».


Спілкування з художниками, супроводжувалося класичною музикою. Флейта Ростислава Зембовича в акомпануванні Лідії Зембович, чарівна мелодія Наталії Марценюк створювали відповідну атмосферу для сприймання картин.
Виставка продовжуватиме діяти до 5 травня. Запрошуємо всіх охочих переглянути картини та отримати свою доля тепла та добра, яка закладена в мистецьких роботах усіх «Сновид».

Ірина Дубицька