ТЕРНОПІЛЬЩИНА РОЗПОЧАЛА ВШАНУВАННЯ ПАТРІАРХА ЙОСИФА СЛІПОГО

Заздрість село, яке 17 лютого 1892 року подарувало Україні Патріарха Йосифа Сліпого, з нагоди відзначення 125-ї річниці від дня його народження зустрічало гостей із ближніх околиць і зовсім далеких міст як Рим, Лондон, Париж. В першу чергу чисельно з'їхалося духовенство на чолі Главою УГКЦ Святославом Шевчуком.

 


Ювілейні святкування розпочалися в каплиці Музейно-меморіального комплексу «Рідна хата» Божественною Літургією за участю Глави УГКЦ Святослава, владик та священиків, серед яких були настоятель Бережанської церкви Пресвятої Трійці о. Іван Хрептак та наш земляк о. Марко Семеген, ректор головної української святині за кордоном – собору Святої Софії в Римі. Якщо говорити про земляцтво, то до нього зараховуємо і владик, у яких є бережанське коріння. У єпископа Єпархії Святого Володимира Великого в Парижі для українців візантійського обряду у Франції, країнах Бенілюксу та Швейцарії Бориса Ґудзяка батько був бережанським гімназистом, а сам о.Борис, ще будучи у 2007 році ректором Українського католицького університету у Львові, брав участь у відзначенні 200-річчя нашої гімназії.
У 2002 р. вперше ходив вулицями свого прадіда – письменника і адвоката А.Чайковського та брав участь у Чайковських читаннях і владика Гліб Лончина, нині єпарх єпархії Пресвятої родини з осідком у Лондоні, Апостольський візитатор для українців греко-католиків Ірландії. Саме він, який священиче рукопокладення отримав від Патріарха Йосифа Сліпого 3 липня 1977 року і співпрацював з ним, рішенням Синоду єпископів УГКЦ очолив оргкомітет з відзначення 125-річчя від дня народження Патріарха та мав проповідь про Блаженнішого Йосифа, який не тільки шукав правди, а жив нею.
За Божим Провидінням, що привело Й.Сліпого до Риму, 21 рік свого життя присвятив піднесенню Патріархату. А свої надбання – собор Св. Софії в Римі, Український Католицький Університет та його філії в Європі і Америці, храм свв. Мучеників Сергія і Вакха з патріяршим двором і Музеєм, Студіон – доручив підтримувати і розбудовувати Релігійному товариству українців-католиків «Свята Софія». Тепер його президентом є о. Марко Семеген, Відзначаючи ювілейною патріаршою медаллю його діяльність в Товаристві, яке створив сам Й.Сліпий, Блаженніший Святослав сказав, що отець Марко, відповідальний тепер за збереження надбань Патріарха, «теж син тернопільської землі». Тож за його участі та американської філії очолюваного ним Товариства оновився у Заздрості Музейно-меморіальний комплекс, що тепер має назву «Рідна хата» ім. Патріарха Йосифа Сліпого. Назва дуже символічна, бо поруч із сучасною спорудою, де бачимо в музейній експозиції документи і молитовники, вервиці і хрести, протоколи слідства і листи – живі факти із життя Патріарха, збережено і його рідну хату, що стала етнографічним Музей і хоронить час, з яким Йосиф Сліпий не розлучався ні в каторжних сибірських бараках, ні у владичих покоях Риму.
Працівники заповідника – завідувач Музею сакрального мистецтва та історії переслідуваної церкви Богдан Тихий та учений секретар Надія Волинець – зачерпнули того святкового дня у Заздрості горстку теплих вражень, привезли десяток фоторакурсів, які доповнять ювілейну виставку «Народ – Патріарху» у Музеї сакрального мистецтва та історії переслідуваної церкви.

Надія Волинець