УКРАЇНСЬКА ПИСАНКА ЯК ДИТЯЧА ПИСАНКА

Під такою назвою у музеї сакрального мистецтва та історії переслідуваної церкви розгорнуто виставку писанок, створених відомою на Бережанщині писанкаркою Тетяною Василівною Трембою та народною умілицею з Підгаєць Ольгою Онуфріївною Букавин.
Тетяна Василівна у складі родини була депортована у 1946 році з Надсяння на Бережанщину. Звідти привезла уміння, почерпнуте від мами, розписувати писанки. Щороку, напередодні Великодних свят, не має дня, аби не брала до рук писачка, не розбавляла фарбу і не малювала узори на сферичній поверхні яйця. З особливим захопленням розписує лемківські мотиви.
Відомо, що найкраще привітання з Великоднем – це писанка, і Тетяна Василівна їх створює біля сотні, аби роздарувати друзям, музейникам і просто добрим знайомим. На відкритті виставки вона провела майстер-клас для учнів третього класу Бережанської загальноосвітньої школи №2, класовод Оксана Дмитрівна.
Ольга Онуфріївна Букавин декорує яйця папером, тканиною, бісером, стрічками. Творить з них підвісні композиції. Все це відвідувач має змогу оглядати на виставковій експозиції.
Прийнято своїх близьких вітати також великодніми листівками. Якими вони були у часи підпілля греко-католицької церкви, можна теж побачити на виставці. Їх респондентом був отець Михайло Немелівський. А надсилали йому священики та близькі товариші з родинами у 1966-1974 роках