Відзначення 100-річчя подій Чортківської офензиви

У Бережанах відзначення розпочалися 20 червня 2019 року з презентації книги-монографії львівського історика Олександра Дєдика «Чортківська офензива» (у двох част.). Її ініціював, запросив автора та провадив завідувач науково-дослідного і музейно-просвітницького відділу Заповідника Володимир Парацій. І хоч книги побачили світ у 2013, 2015 рр. та присутність і виступ автора сприяли тому, що присутні на презентації у Бережанському краєзнавчому музеї, придбали видання.

21 червня на Площі Ринок відбувся молебень за полеглих воїнів УГА у військовій операції Української Галицької армії на землях Тернопілля в часі українсько-польської війни. Два банери із фондів Державного історико-архітектурного заповідника у м. Бережани представляли фотографії та біографічні відомості «Капеланів Галицької Армії. Бережанський слід». Про капеланів УГА з Бережанщини (зарядне та польове преподобство, 3-тя Бережанська бригада ІІІ-корпусу УГА) та капеланів бригад, які брали участь в боях за Бережани 19-21 червня 1919 р., говорив Ігор Мельник – заступник завідувача науково-дослідного та музейно-просвітницького відділу Заповідника.

Працівники Заповідника взяли участь у науково-пізнавальних краєзнавчих читаннях «Бережани і Бережанщина в період «Чортківської офензиви: події, особистості, пам'ять» і виступили з такими темами: «Бережанський відтинок «побідної операції для відібрання землі нашої»: історико-мемуарний аспект» – Олена Лугова, науковий співробітник, «Українська галицька армія через призму історичної самоідентифікації: з досвіду збору й публікації мемуарного матеріалу» – Володимир Парацій, завідувач науково-дослідного та музейно-просвітницького відділу.