ВІДЗНАЧЕННЯ 15-РІЧЧЯ МУЗЕЮ

25 червня 2000 року  в Бережанах за участю владик УГКЦ Любомира Гузара, Павла Василика, Михаїла Колтуна урочисто відкрито Музей переслідуваної церкви. Ще на зорі його створення владика Зборівсько-Бродівської єпархії Михаїл Колтун сказав: «Відзискавши сво­боду, на порозі ІІІ ти­сячоліття не маємо пра­ва забути про нашу ду­ховну спадщину часів випробувань на міцність духа, на вірність Христу. Зберегти імена мучени­ків, пам'ятаючи слова Тертуліяна: «Смерть му­чеників – насіння християн».

 

 

афіша
 

Як завдання сприйняла ці слова настоятелька Зборівського монастиря Згромадження Сестер Непорочного Серця Діви Марії Надія Голейко. Народжена у сім’ї священика, в 19 років прийняла монашество, і дуже добра знала історію підпільної церкви. Тож обійшла і об’їздила 70 парафій і зібрала фотографії, документи, спогади про репресованих духовників, діячів підпільної церкви. Разом з о. Михайлом Немелівським, який на основі особисто зібраних сакральних речей планував відкрити музей, з о. Дмитром Долішняком із Козови сестра Надія продумувала ескізи вітрин і ґабльотів, підбирала для них колір тла, який би символізував жертовність і духівників, і вірних  задля нескореної церкви, створювала карту репресованих парафій. Тож і першу екскурсію провела з великим знанням експозиції. Тут слід згадати з подякою голову Гиновицького осередку НРУ Володимира Остапіва, який на прохання світлої пам’яті о. М. Немелівського організував ремонтно - підготовчі роботи в приміщеннях ратуші, де розмістився музей.

 

2015 06 24 056 1

 

2015 06 24 063

 

Отже, завдяки творцям музею, науковому співробітнику Володимиру Дем’янцю, музей відкрив 11 тисячам відвідувачів імена репресованих владик Йосифа Сліпого, Павла Василика, Миколая Чернецького, священиків Володимира Гончара, Павла Олійника, Остапа Бородайка, Йосафата Косовича, о. Дмитра  Долішняка, Омеляна Гадзевича, Богдана Стойка, імена людей, в будинках яких відбувалися відправи, особисті речі людей, які і в тюрмах, на поселеннях залишалися вірними своїй церкві.

 

2015 06 24 070  2015 06 24 067

 

 

І хоч УГКЦ відзначає 25-річчя свого відродження, та сторінки її підпільної діяльності не забулися ні сестрі-монахині Надії Голейко, ні о. Василю Онищуку, якого ще маленьким благословив на священництво духівник підпільної церкви о. Василь Семенюк, нині Тернопільсько-Зборівський єпископ. Про це вони говорили на святковій імпрезі з нагоди відзначення 15-ї річниці відкриття музею. В темі заходу була й презентація книги «Літургія Переслідуваної церкви», упорядкованої тернопільським отцем-митратом Андрієм-Іваном Говерою. Ця книга дає імпульс працівникам заповідника, на балансі якого музей знаходиться з 2007 року, для продовження збору матеріалів.

 

2015 06 24 065

 

2015 06 24 072

 

До відзначення ювілею музею наукові працівники заповідника Ірина Дубницька, Олена Лугова при технічному сприянні Зоряна Била, Михайла Королишина, Володимира Почигайла і Михайла Туркевича здійснили реекспозицію залів, – залишивши у ратуші матеріали, що стосуються репресованої церкви, а мистецькі пам’ятки, які повернулися з реставрації, – живопис та скульптуру розмістили у виставковому залі заповідника.

Це визначило і місця святкування: у музеї за участю священиків відбувся молебень та огляд експозиції, який провів завідувач науково-дослідного відділу Володимир Парацій, а у виставковому залі – директор ДІАЗ Василь Зорик запалив свічку пам’яті за померлими репресованими духівниками, творцями, меценатами і працівниками музею, виголосив слово про музей та передав слово гостям. Окрім вищезгаданих  серед гостей були і дарувальники експонатів – отці Степан Братців і Омелян Легета, Ярослав Ольшанський, Ольга Букавин, Надія Дирда, Володимир Цьолка, яких заповідник і парохія Пресвятої Тройці в особі пароха о. Івана Хрептака відзначили подяками. Подячних листів удостоїлися краєзнавці: отець Іван Хрептак, що в часі створення музею був деканом і сприяв організації відкриття музею, Богдан Тихий, заступник директора ДІАЗ, який продовжує примножувати експонати музею, автори  книг: «Христові обручниці», «Мученики та ісповідники Української церкви XX століття» – тернопільський краєзнавець Богдан Головин  і Василь Савчук, упорядник книги «Бережанська земля: храми і люди». На жаль, на відзначення не прибули Володимир Остапів, колишня вчителька, краєзнавець Ольга Курис, яка багато речей передала у музей.

 

2015 06 24 091  2015 06 24 100

 

Та дарунків не бракувало і цього дня: від Ольги Василів з Рогачина і Ольги Букавин з Підгаєць, Надії Дирди, зберігача фондів музею Богдана Лепкого, та директорів краєзнавчого музею Надії Голод і музею книги Лілії Зінчук. З привітаннями та пропозиціями щодо подальшого життя музею виступила просвітницький діяч, творець музеїв у с. Вербів Ярослава Павлів.

 

2015 06 24 110  тріо

 

Духовну поетично-пісенну атмосферу свята створили о. Омелян Легета, Руслана Ярема, Василь Савчук, Стефанія Білик, які читали свої вірші, та виконавці пісень – улюбленці бережанців – тріо «Лілея» у складі Наталії Марценюк, Роми Білоус й Іванни Шаюк, співачка Лілія Слободна та юна Богданка Борецька.

На імпрезі був присутній голова районної ради Степан Кленик, а її відеозапис вели вчитель Вербівської ЗОШ Ігор Петрів і вчитель Бережанської школи мистецтв Ірина Драбик, фотографувала журналіст Тетяна Будар.

 

Надія ВОЛИНЕЦЬ

 

 

борецька 

ліля слободна