«ЗАВАЛІВСЬКЕ КОРІННЯ БЛАЖЕННІШОГО ЛЮБОМИРА ГУЗАРА»


У Виставковому залі заповідника, де зберігаються скульптури святих, що в костелах, церквах краю упродовж багатьох попередніх століть єднали людство з вищим світом, 21 липня 2017 року витали слово і дух, пам'ять і молитва за родину душпастирів і суспільно-громадських діячів Гузарів.


У родоводі священнослужителів Гузарів, який за дослідженнями Володимира Ярославовича Чистуха, вчителя Завалівської загальноосвітньої школи, відомий на теренах Підгаєцької землі із середини ХІХ ст., Блаженніший Верховний Архиєпископ УГКЦ Любомир ГУЗАР виконував особливу місію – словом, молитвою прагнув консолідувати багатомільйонне всеукраїнське суспільство.
Минав 50-й день св. пам'яті Блаженнішого, і його племінниця і похресниця Марія Рипан ініціювала презентацію книги В. Чистуха «Завалівське коріння блаженнішого Любомира Гузара» в Бережанах. За участю о. Василя Онищука, о. Степана Братціва, о. Омеляна Легети відправлено панахиду за Гузарів, про яких написано в книзі, – о. Дмитра, о. Євгена, Лева, Ольгу, Ярослава, Блаженнішого Любомира. Про збір матеріалів до книги розповів сам автор Володимир Чистух, а пані Марія Рипан, що подбала про її видання, провела представлення родинних світлин.
На презентації виступили Василь Зорик, директор ДІАЗ, Василь Бич, методист Районного методичного кабінету Бережанської районної ради, заслужений працівник освіти України, Ярослава Мазурак, науковий співробітник Бережанського музею книги, лауреат Всеукраїнської літературно-мистецької премії ім. Братів Лепких, Микола Проців, науковий співробітник Бережанського краєзнавчого музею книги, лауреат обласної премії ім. В. Гнатюка, Стефанія Желінська, краєзнавець, педагог. Власні вірші читали Руслана Ярема, отці Василь Онищук і Омелян Легета.
З особливими словами привітань та з врученням подяк і дарунків виступили Галина Михальчук, начальник відділу освіти, молоді і спорту Бережанської міської ради, та методист міського методкабінету Оксана Лещук.
Жіночий камерний хор церкви Пресвятої Трійці «Глорія» (керівник Євгенія Бездільна) виконував богослужбові твори.
Зацікавлені книгою мали змогу її придбати.

Н.Волинець