Архітектурна спадщина міста на порядку денному Вченої ради заповідника

 У Державному історико-архітектурному заповіднику відбулося засідання Вченої ради, на якому розглядалося ряд питань, що стосуються подальшої долі пам’яток архітектури нашого міста, і в першу чергу домінанти забудови площі Ринок – Ратуші.  

Від 2009 року, відколи припинено державне фінансування протиаварійних робіт на цій будівлі, заповідником, депутатами міської ради неодноразово здійснювалися клопотання перед Міністерством культури, Прем’єр-міністром і, навіть, президентом про виділення коштів на реставраційні роботи. Остання зустріч директора заповідника з керівництвом Міністерства не дала надій і на наступний рік, тому було прийнято рішення запропонувати  депутатам міської ради, районному керівництву, членам Вченої ради, в складі якої ведучі спеціалісти в галузі архітектури – завідувач реставраційною майстернею №3 ДП «Український регіональний спеціалізований інститут «Укрзахідпроектреставрація» Лідія Горницька (НДІ, м.Львів), заст. начальника управління містобудування і архітектури облдержадміністрації Віктор Якимук, начальник відділу містобудування, охорони пам’яток та нагляду за будівництвом цього ж управління, дійсний член  Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ІСОМОS) Ярослав Пелехатий, ідею виходу із ситуації, яка склалася. Це передати частину приміщень першого поверху південно-східного крила Ратуші, на яких розпочато роботи, в оренду під крамниці сувенірної та туристично-інформаційної продукції і коштом орендарів здійснити реставраційні роботи,  відновлення штукатурки фасадів, благоустрій прилеглої території.

Історія попереднього століття зафіксувала факт знаходження в ратуші 35 крамниць, тому нинішня думка знайшла підтримку і серед депутатів, і членів Вченої ради, з умовою винесення цього питання обговорення громадських слухань. Паралельно архітектори зробили свої  застереження щодо організації реставраційного процесу, а саме роботи мають проводитися згідно всіх нормативних документів, а загальне керування здійснює заповідник.

Вже два роки як дзвіницю Вірменської церкви утримують від падіння потужні стовпи. Спеціалісти вважають, що вона старша за віком від церкви,  якій наступного року виповниться чверть тисячоліття, і має свою історичну цінність. Для прийняття рішення про її реставрацію за рекомендацією Вченої ради слід провести геологічне та інженерне дослідження. Тож заповідник і керівництво Бережанського деканату УГКЦ, що має в оренді церкву, відразу погодилися на виконання дослідних робіт НДІ «Укрзахідпроектреставрація» з тим, щоб приспішити з її порятунком.

Цікавий для туриста ансамбль забудови площі Ринок, все частіше викликає занепокоєння у його мешканців. Особливо дахи, які протікають і вже тривалий час не ремонтувалися. Власники квартир в цих будинках  давно пенсійного віку і не в змозі полагодити своїм коштом. Звернення за допомогою до комунальної служби, у якої казна пуста, привело керівництво міської ради на думку про облаштування на дахах цих будинків мансардних приміщень під житло (за прикладом Львова). Члени Вченої ради дали погодження на таке рішення за умови дотримання чинного законодавства пам’яткоохоронної діяльності і державних будівельних норм, а саме не порушуючи історичних рівнів дахів, збереження фасадів, люнетів.

Для збереження пам’яток законодавством передбачено відведення для них охоронних зон та, відповідно, умови їх використання. 2 липня 2013 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері земельних відносин щодо спрощення процедури відведення земельних ділянок». Він стосується відведення ділянок на території земель історико-культурного призначення, пам’яток культурної спадщини, їх охоронних зон та історичних ареалів населених пунктів. Історичний ареал Бережан становить 86 га. Отже, Вчена рада  рекомендувала міській раді при відведеннях земель на таких територіях дотримуватися вимог чинного законодавства та за погодженням з органами охорони культурної спадщини. 

Окрім визначеного порядку денного, виникли на засіданні ради й інші питання для обговорення та дискусій, а саме: колористика фасаду колишнього готелю «Європейський», що після ремонту зовсім не відповідає європейським стандартам – до жовтого кольору причеплено чомусь рожевий. І власники стверджують, що діяли відповідно затверджених паспортів. Чим дуже зацікавилися представники Державної будівельно-архітектурної комісії і запросили від міської ради відповідного подання на розгляд комісії.

Не втішили, м’яко кажучи, львівських архітекторів і зміни з накриттям куполів церкви Пресвятої Трійці та сигнатурки Вірменської церкви булатом. Історія не знає таких покрівель у костелах та церквах Західної України, а тим більше, що це пам’ятки архітектури ХУІІІ ст. і їх автентику треба зберігати.

Була подана пропозиція міській раді і заповіднику звернутися до мешканців, які проживають у пам’ятках архітектури, про бережливе до них ставлення і збереження для наступних поколінь.

У роботі Вченої ради взяли участь голови райдержадміністрації і районної ради Я.М.Тринька і В.Р.Німко, заступник міського голови І.В.Гуль, начальник відділу  містобудування, архітектури, ЖКГ та ЦЗ РДА  А.С. Пелипець, провідні спеціалісти НДІ «Укрзахідпроектреставрація» Є.М.Стонжка та В.І.Накопало.

Василь Зорик,

 директор ДІАЗ