Христос народився, весь світ звеселився

Дідух – невід'ємний атрибут не тільки домашньої оселі в різдвяні свята, а й виставок, які в ці дні організовують музеї, бібліотеки, школи.У виставковому залі ДІАЗу він теж консолідуючий експонат виставки «Христос народився, весь світ звеселився». Створений сім років тому керівниками гуртків Бережанського еколого-натуралістичного центру, який очолювала Марія Петрівна Бич, не втрачає своєї мистецької вартості. Значно дальшою історією, можливо передвоєнною, озивається вертепна композиція. Дійові особи виконані на картоні, а в радянську добу підцензурна поліграфія таких друків не практикувала. До музею переслідуваної церкви вертеп потрапив ще на зорі функціонування музею завдяки краєзнавцю, досліднику Богданові Тихому. Як сам згадує, що віднайшов його, забутого роками, в підкупольних приміщеннях церкви Пресвятої Трійці.
На виставці кожен експонат пов'язаний з іменами дарувальників. Шість планшетів представляють 98 художніх різдвяних листівок та образків, зібраних о. Михайлом Немелівським ще до 1990-го року. Вони увійшли до його першої виставки «Дорогою життя» (із 30 планшетів) в 1990-х рр. під назвами: «Христос народився, весь світ звеселився», «Нова радість стала, яка не бувала», «Україна вітає новонародженого Спасителя», «Глянь добрим оком, о Божий Сину, на нашу землю, на Україну».
До кожного Різдва краєзнавець і громадсько-культурна діячка м. Підгайці Ольга Букавин готує власні композиції, використовуючи пшеничні та житні колоски, сосну, горішки, квіти безсмертників, різну біжутерію, і наділяє ними наш Заповідник. Їх та видане нею дослідження «Різдвяно-новорічні віншування на Підгаєччині» теж використано на виставці.
Роботами німецького художника А. Дюрера обзивається до нас 1511 рік. Правда, це лише ксерокопії, та все ж знаменитої його серії гравюр «Життя Марії». Листи експонують сцени народження Христа, вітання волхвів, втечу Марії з Новонародженим до Єгипту. Це дарунок першої завідувачки музею Богдана Лепкого Надії Дирди. Вона, як і о. Михайло Немелівський, уже у вічності, а пам'ять про обох озивається до відвідувачів виставки цими пам'ятними речами.