НА ВІДЗНАЧЕННЯ ДНЯ СОБОРНОСТІ ТА ПІДПИСАННЯ АКТУ ЗЛУКИ

На відзначення Дня Соборності України та 100-ліття від часу підписання Акту Злуки ЗУНР і УНР, завідувач науково-дослідного та музейно-просвітницького відділу Заповідника Володимир Парацій підготував й провів 22 січня 2019 р., для учнів 10-х класів Бережанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1, тематичну інформаційну годину «Злука УНР і ЗУНР в історичній ретроспективі». Перед учнями було розкриту й проаналізовано складну картину політичних взаємовідносин напередодні підписання Акту Злуки, прослідковано підготовчі кроки сторін, спрямованих до утвердження державницької єдності всіх українських земель. Особливо акцентувалася увага на тому, що ідея спільного державного будівництва беззаперечно сприймалася всіма українськими національно-політичними силами як у Львові, так і в Києві.
Акт Злуки від 22 січня 1919 р. створив підґрунтя для позитивних перспектив української державо творчості. Але вона втілена не була. Виною цьому багато як зовнішніх, так і внутрішніх чинників: неузгодженість політичних рішень в середовищі української влади, амбіційність окремих її представників; і це все – на фоні постійної ворожої агресії. Про це також говорилося на зустрічі з учнями; адже історія – як учителька життя – вчить також на історичних помилках й огріхах. У цьому й полягає її об'єктивність.
Цього ж дня Бережанський міський музей книги проводив Круглий стіл на тему «Становлення Української держави. Акт Злуки: від досягнень до невдач», в роботі якого взяли активну участь працівники Заповідника: завідувач науково-дослідного та музейно-просвітницького відділу Володимир Парацій, а також науковий співробітник відділу Олена Лугова.