Культурно-просвітницький семінар

 Для студентів-першокурсників Відокремленого підрозділу Національного університету біотехнологій і природокористування України «Бережанський агротехнічний коледж» співробітники заповідника провели культурно-просвітницький семінар «Історико-архітектурна сакральна спадщина Бережан як символ духовності, етнічності і мистецтва». Захід було приурочено до Міжнародного дня пам'яток і визначних місць, а також Всеукраїнського дня охорони пам'яток.
Історично Бережани розвивалися як поліетнічне місто, в якому століттями проживали різні етнічні групи: українці, поляки, євреї, вірмен. Їх сліди відображені у збереженій до сьогодення історико-архітектурній спадщині; особливо показовою у цьому контексті була і залишається архітектура й меморіальна скульптура сакрального змісту: церкви, костьоли, синагоги, цвинтарі.
За принципом етнічної та релігійної приналежності сакральних пам'яток виступаючі – В. Парацій та О. Лугова – розповіли про різні «світи» історичних Бережан: греко-католицький (український), римо-католицький (польський), вірмено-католицький та григоріанський, іудейський (єврейський). Збережені зразки сакральної архітектури міста слугували візуальним й уявним доповненням до розповідей.
Архітектурно-мистецька та історична вартісність цих пам'яток відкривалася для студентів по-новому. Вони перестали (дуже на це надіємося) бути для них звичними елементами міського ландшафту. Пам'ятки розкрилися: через власну історію, мистецьку довершеність, через життя пов'язаних з ними визначних особистостей.
А місце проведення заходу – виставковий зал Заповідника з експозицією сакрального живопису та дерев'яної скульптури XVIII – поч. ХХ ст. – посилював, вважаємо, інформаційне та позитивно-емоційне навантаження на слухачів.


В. Парацій