На скрижалях історії адвокати-бережанці – Володимир Бемко і Михайло Західний

Життєвий шлях В. Бемка і М. Західного тісно пов'язаний із Бережанщиною,

де вони здійснювали професійну адвокатську практику та вели активну громадську роботу. Сучасній суспільності більш відомі, як очільники українських культурно-освітніх та економічних організацій Бережанського повіту, таких як філії товариства «Просвіта», освітньо-виховне товариство «Рідна школа», Повітовий Союз Кооператив, Бережанський «Українбанк», «Народний Дім», молодіжне товариство «Молода Україна», товариства «Відродження», «Луг», «Сільський господар».
У часі відзначення 100-річчя проголошення Західноукраїнської Народної Республіки довідуємося, що Володимир Бемко – організатор встановлення української влади на Покутті, а Михайло Західний – у Бережанах та повіті. В. Бемко восени 1918 р. – заступник Окружного команданта Покуття, з січня 1919 р. – начальник Головної канцелярії Державного секретарства військових справ ЗУНР. Під час польсько-української війни 1918 – 1919 рр. обидва належали до військового проводу і у найважчий період боротьби за незалежність взяли на себе керування військовими частинами Української Галицької Армії. У політичному житті Галичини у міжвоєнний період В. Бемко – активний діяч Українського національно-демократичного об'єднання, а М. Західний – співзасновник Української Партії Праці, депутат польського сейму.
А от їх професійна діяльність весь час залишалася поза увагою дослідників. Хоч були вони відомими захисниками українців у резонансних політичних судових процесах над активістами УВО-ОУН у міжвоєнний період. Це підтверджує пам'ятна таблиця про останній судовий процес над українцями в Польській державі 14 вересня 1939 року, що відбувався в Бережанському окружному суді, нині це головний корпус ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут».
Тож першою біографічно-професійних сторінок адвокатів торкнулася науковий співробітник ДІАЗ у м. Бережани магістр історії Олена Лугова. Сприяла їй і кандидат історичних наук, керівник Центру досліджень адвокатури і права Ірина Василик. В результаті співпраці двох науковців нещодавно в Києві з'явилася друком 200-сторінкова монографія «Адвокатська та громадсько-політична діяльність Володимира Бемка і Михайла Західного».
Для цього авторам довелося опрацювати 218 джерел, серед яких газети «Діло» (Львів) і Свобода» (США) за період 1922-1958 рр., фонди Центрального Державного історичного архіву у Львові й електронні ресурси з оцифрованими в зарубіжжі документами, що стосуються еміграційного періоду В. Бемка. Вперше маємо нагоду пізнати сторінки судових справ (Львівського апеляційного суду, повітових староств і поліції, Бережанського окружного суду), за якими стоять імена підсудних та їх захисників. Цій діяльності в книзі відведено біля 60 сторінок.
Для унаочнення їх діяльності у Бережанах у перші три десятиліття ХХ ст. вміщена стаття В. Бемка «Українська палєстра бережанської судової округи та її доля» із «Правничого вісника» за 1963 р. (Нью-Йорк). Тут же знаходимо інформацію, що був він автором статей: «Державний секретаріат військових справ», «Команда запілля та команда етапу», «Виправа на Закарпаття», «Напад румунів на Покуття. 24 травня 1919 року», «Галичани в Одесі» «Ліквідаційна комісія УГА», «Листопадові події в Коломиї», які увійшли в збірник «УГА: матеріали до історії» (Вінніпег, Канада, 1958).
Колега В. Бемка Михайло Західний залишив менше спогадів, натомість збереглися стенографічні записи його промов у польському Сеймі і їх фрагменти представлені в монографії. Праця збагачена фотоматеріалом як біографічного характеру, так і професійної та громадської діяльності.
Зацікавлений читач відмітить, що автори ввели в науковий обіг значний масив неопублікованих джерел з архівів Львова, Тернополя, Бережанського краєзнавчого музею та Державного історико-архітектурного заповідника у м. Бережани.
Автори ж – Олена Лугова та Ірина Василик, колишні випускниці історичного факультету Тернопільського національного педагогічного університету ім. В.Гнатюка, хоч і працюють в різних установах та вибрали для співпраці спільну тему – постаті українських адвокатів, що були будівничими нації та держави.