Пам'ять для грядущих поколінь

Харизма Йосифа Сліпого, велетня духу, вірного провідника УГКЦ, що залишався незламним поборником віри упродовж 18-річного перебування в сибірських каторжних умовах, сформувала у християн зарубіжжя благоговійне ставлення до свого Пастиря.


Серед них був і д-р Роман Смик, лікар з американського містечка Ковл-Сіті, що поблизу Чикаго. Уродженець с. Жовчів Рогатинського району Івано-Франківської області, він завжди залишався вірним українцем і меценатом українських церковних і культурних організацій та їх проектів. Будучи багаторічним філателістом, вирішив утривалити пам'ять про Йосифа Сліпого через філателію і філокартію. У його колекції були зібрані філателістичні матеріали з Німеччини й Австрії, Аргентини і Канади, Великої Британії і Ватикану, Австралії й Америки. Крім того, д-р Р. Смик на вшанування різних ювілеїв у житті Йосифа Сліпого видав власним коштом пам'ятні блоки марок і поштових наліпок, 16 конвертів, 10 листівок, 11 пам'ятних стрічок, два жетони.
«Нас було декілька ентузіястів, які вирішили кожну подорож Патріярха, кожну подію, де б вона не відбувалася, увіковічнювати марками, значками, медалями, конвертами, листівками, стрічками...», – згадував Р.Смик. І робилося це з думкою «закріпити для грядущих поколінь пам'ять про змагання нашої Церкви та її Первоієрарха за належне місце в крузі церков».
Тридцятилітнє колекціонерство завершилася створенням потужної меморабілії патріарха Йосифа Сліпого, із якої укомплектовано виставки і передано на постійне зберігання в Український католицький університет ім. св. Климентія Папи в Римі, Музеям-Архівам в Едмонтоні і Воррені, музеєві Українського австралійського екзархату, музеєві Львівської Богословської академії (нині Український католицький університет), єпархіальному музею в Трускавці, Чортківському краєзнавчому музею.
У Музей переслідуваної церкви в Бережанах, крім філателістичної збірки, передав колекціонер понад сотню фотографій Йосифа Сліпого.
Задум працівників заповідника оприлюднити цей фонд через створення і видання каталогу увінчався успіхом лише для філателістичної частини збірки (фотографічний матеріал заслуговує на альбомний варіант, та він дуже коштовний у виготовленні). Отож надруковане видання «Патріарх Йосиф Сліпий у філателістичних та пропам'ятних виданнях в експозиції Музею сакрального мистецтва та історії переслідуваної церкви» представляє у розділах: Поштові марки, Пам'ятні конверти, Поштові листівки, Пам'ятні стрічки, Пам'ятні значки і жетони 172 музейних предмети. Присвячується 125-річчю від дня народження і 55-річчю виходу Йосифа Сліпого із сибірської неволі (каталог готувався у 2017 р.).


Каталог розрахований на бажаючих дізнатися про один з напрямків багатогранного вияву шани і любові до свого архіпастиря і, зокрема д-ра Р. Смика, 100-ліття від дня народження якого бережанці нещодавно відзначили.
Водночас це видання є і нашою відповіддю на побажання Глави УГКЦ Любомира Гузара, записане ним 25 червня 2000 р. у книзі відгуків Музею переслідуваної церкви: «Нам не можна цей період – трагічний і героїчний в історії нашої Греко-Католицької Церкви – забути!».