РЕГІОНАЛЬНА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ

Патріарх Йосиф Сліпий, як незрівняно велична та, одночасно, трагічна постать в історії Української Греко-Католицької церкви, потрібен сучасному українству й сучасному християнству. Адже його життя – це не лише приклад героїчного мучеництва за віру, прояв твердості та незрадливості власних думок, переконань. Життя Йосифа Сліпого – це життя особистості в багатьох позитивних іпостасях: як інтелектуальна велич, як духовний провідник й організатор церковного життя, як людина, що здатна визначити мету та бачити раціональні шляхи її досягнення. 


Саме під таким поглядом Державний історико-архітектурний заповідник у м. Бережани (ДІАЗ) та церква Пресвятої Трійці стали організаторами проведення 23 лютого 2017 р. Регіональної наукової конференції «Патріарх Йосиф Сліпий як Глава Переслідуваної церкви та Благодійник національної історико-культурної спадщини». Захід приурочено 125-річниці від дня народження визначного ієрарха Української Греко-католицької церкви, беззаперечно талановитого історика, філософа, педагога, мистецтвознавця, музейника.
Відрили конференцію зверненнями до її учасників о. декан Михайло Бугай та директор Державного історико-архітектурного заповідника у м. Бережани Василь Зорик. Презентацію особистих досліджень з церковної (біблійної) археології представив докторант Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника Ігор Коваль, якого можна назвати одним із засновників цього дослідницького спрямування в Україні.
Тематика конференційних виступів була надзвичайно різноманітною. Зацікавлення викликав відеовиступ студента Папського Салезіанського університету та Української Папської колегії Св. Йосафата (уродженця Бережан) Романа Демуша з Музею-меморіалу (місця постійого проживання) Йосифа Сліпого у Римі. Завдяки відеоекскурсії та розповіді Марії Козак з Музейно-меморіального комплексу «Рідна хата» ім. Патріарха Йосифа ми побували в родинному селі ієрарха як місця формування визначної особистості та духовного лідера нації.
Питання патріархату Української Греко-католицької церкви через призму особистості та діяльності Йосифа Сліпого розглядалося в доповідях о. Ореста Смицнюка з Івано-Франківська, музейницької діяльності – зав. науково-дослідного та культурно-освітнього відділу ДІАЗ у м. Бережани Володмира Парація.
З доповідями, що стосувалися «Тернистого шляху» Патріарха по тюрмах і на засланні, а також його звільнення, виступили завідувач музею сакрального мистецтва та історії переслідуваної церкви ДІАЗ у м. Бережани Богдан Тихий, науковий співробітник Заповідника Олена Лугова, яка побудувала свій виступ на матеріалах, добутих нею в Галузевому державному архіві СБУ. Фондові збірки з іменем Й.Сліпого в краєзнавчих музеях представили директор обласного музею Степан Костюк, районного – старший науковий співробітник Оксана Голян.
Різноманітні аспекти повернення Патріарха Йосифа Сліпого в Україну, представили директор Обласного комунального музею Богдана Лепкого Ірина Ухман, учений секретар ДІАЗ у м. Бережани Надія Волинець.
Цікавим та емоційно-вражаючим був виступ голови Тернопільського представництва Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» США в п. Дани Іванкович, а також поетичні строфи пам'яті Патріарха Йосифа Сліпого, які присвятив йому о. Омелян Легета.
Надрукований збірник тез матеріалів конференції дозволяє познайомитися з темами тих, хто заявив свої доповіді, але не зміг особисто прибути, а це доктори історичних наук, професори кафедри стародавньої та середньовічної історії Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка Елла Бистрицька й Іван Зуляк, наукові співробітники Національного Заповідника «Давній Галич» Тетяна Воробчак, Ганна Жолоб, Роман Коновалов, Ольга Олексюк і Олександра Левицька, начальник відділу культури, національностей, релігій і туризму Бережанської районної державної адміністрації Олександр Коковін.

 

 Володимир Парацій, завідувач
науково-дослідного та культурно-освітнього відділу