ВИСТАВКА «НАРОД – ПАТРІАРХОВІ»

Назва виставки у Музеї сакрального мистецтва та історії переслідуваної церкви, що відкрита 23 лютого за участю бережанських священиків Івана Хрептака, Романа Маслія, Лева Кметка та отця декана Михайла Бугая і гостей із Заздрості, Івано-Франківська, Тернополя, коротко і влучно передає зміст представленого на огляд відвідувачеві.
За кожним експонатом – порух серця людей, що не залишилися не зворушеними життєвим подвигом Ісповідника віри і Мойсея УГКЦ Йосифа Сліпого.
Ось фото трьох в'язнів сибірського табору. В центрі Йосиф Сліпий, справа Степан Бакай із Княжграду, що на Коломийщині, зліва Дмитро (прізвище встановлюється). Вперше цю знімку Патріарху показали під час його візиту в Канаду у 1968 р. Здивований і зворушений, все ж попросив не публікувати, аби не накликати біди на своїх співв'язнів, які лишилися в Україні. Як фото потрапило у Бережани – дізнається кожен, хто зайде в музей.
В унісон табірній теми і сторінки із «Дела №148372», заведеного на Й. Сліпого 11 квітня 1945 р.та із «Дела № 87» від 6 червня 1958 р. Добуті нещодавно науковим співробітником ДІАЗу Оленою Луговою із архівів СБУ вражають змістом вироків, подають інформацію про те, що митрополит відправляв таємні молебні, дають уяву про почерк Й.Сліпого, дату, коли він у таборах закінчив писати «Історію вселенської церкви в Україні».
З поважним набутком наукових досліджень прибув Страдник за віру у Ватикан, тож відразу віддає їх у друк. П'ять об'ємних томів, які у 1968-1980-х рр. були доступні українцям, лиш «розсіяним» у світі, у Бережани потрапили вже в часи державної незалежності. І завдяки д-ру Романові Смику, великому шанувальнику Й.Сліпого, референту патріаршого фонду в Чикаго і меценату проектів Патріарха – будівництва собору Святої Софії та створення Українського католицького університету (УКУ). Свій пієтизм до патріарших діянь від засвідчив як присутністю у подіях за участю Архієпископа – і свідченням тому три десятки зроблених ним фотографій, так і виданням особистим коштом марок з портретом Верховного Архієпископа, 16 пам'ятних конвертів, 10 видів листівок, 11 видів пам'ятних стрічок. Це склало основу його філателістично-пропам'ятної колекції, і вона також в експозиції виставки.
Про те, що Патріарх не залишав без подяки і благословення жертводавців своїх проектів, свідчать три оригінальні листи, адресовані подружжю колишніх бережанських гімназистів – Татяні й Аполлінарію Осадцам в Нью-Йорку.
Прикипаєш поглядом і до чорно-білого фото з Патріархом Й.Сліпим і Папою Павлом VI. Підпис свідчить, що вони знаходяться перед таблицею УКУ, ймовірно, в день відкриття будівлі у 1966 р. Таблиці не видно, але що вона захоплює тих, хто її бачить, очевидно. Тепер же відвідувачі музею можуть зрозуміти святковий настрій Й.Сліпого – у вітрині фото фасаду будівлі УКУ, зроблене бережанкою Наталією Марценюк. Хоч і з відстані 42 років, але таблиця залишається такою ж величавою і засвідчує ім'я св. Климентія Папи, чиє носить університет. Справа на фото ректор о.Іван Музичка, близький наш земляк із с. Пуків.
У різні часи студентами УКУ були: владика Гліб Лончина (правнук Андрія Чайковського), бережанці – о. Марко Семеген, настоятель собору св. Софії в Римі, нині навчається Роман Демуш. У вітрині теж їх фото.
Останнім доповненням експозиції став дарунок від Музейно-меморіального комплексу «Рідна хата» ім. Йосифа Сліпого в Заздрості – двотомне видання «Патріарх Йосиф Сліпий і красне письменство» (упор. І.Іванкович, 2016) .
Кожен, хто огляне виставку, запалить свічку своєї пам'яті велету українського духу.
Надія Волинець,
учений секретар ДІАЗ у м. Бережани