САКРАЛЬНЕ ЗОДЧЕСТВО АРХІТЕКТОРА ВАСИЛЯ ЗОРИКА

Василь Зорик за покликанням душі і за професією архітектор. Диплом спеціаліста захистив у 1985 рік на архітектурному факультеті Львівського політехнічного інституту. Працював архітектором, начальником проектного бюро, головним архітектором Бережанського району, начальником відділу містобудування та архітектури Бережанської райдержадміністрації. У 2002 р. обраний міським головою м. Бережани, у 2006 р. –першим заступником міського голови, а в 2009 р. очолив Державний історико-архітектурний заповідник у м. Бережани.

1

 

Постійно займався творчою роботою, розробляв проекти на об’єкти архітектури, елементи благоустрою та придорожнього сервісу, в’їзні знаки в населені пункти. Із настанням Незалежності України в регіоні відновилося церковне будівництво, виникла потреба у проектуванні сакральних об’єктів.

У1991 році Василь Зорик пройшов навчання у Міжнародній школі сакральної архітектури при Львівському політехнічному інституту і відтоді виконує проекти церков, каплиць, дзвіниць.

 

2

 

За його проектами побудовані: церква в селі Шумляни, дві каплиці в с. Мужилів – Підгаєцького району, церкви в селах Слов’ятин, Рекшин, Біще, Шибалин, Жовнівка, Волощина, Саранчуки (Вонсовичівка), Рибники, Павлів, хутір Гайок, село Збиранка біля Львова, каплиці: по вул. Тернопільська в м. Бережани, по вул. Рогатинська в с. Лісники, на горі Лисоня Бережанського району.

Він також автор проектів: меморіалу воїнам ОУН-УПА на міському кладовищі в м. Бережани, відновлення партизанських таборів, школи УПА у лісі біля с. Солов’ятин. Співавтор генерального плану забудови м. Бережани – 1995 року.

Підсумком 30-річної творчої праці стала виставка «Сакральне зодчество архітектора Василя Зорика» – проекти і фотографії церков, збудованих за роки незалежності України.

 

3

 

Це було вперше у нашому місті, тому 12 січня на відкриття виставки у виставковому залі заповідника зібралася численна аудиторія. До здивувань і захоплень талантом Василя Петровича, учасники свята додавали і слова привітань з нагоди його 55-річчя та побажання новихцікаві проекти як на сакральні, так і цивільні споруди.

 

Василь Петрович – член Національної спілки архітекторів України.

 

4

 

5

 

 

Надія Волинець