«Серце для куль і для рим»

Сьогорічні Шевченківські вечорниці, які щороку влаштовує, з ініціативи Заповідника та керівника театру-студії «Взори» Олени Різник, інтелігенція Бережан, мали саме цю назву. Так найменована збірка творів дисидента, поета, літературного критика Івана Світличного, який теж зі своєю долею і недолею та творчістю був «присутній» на цьому заході. Він, як і Шевченко, свою любов до Вітчизни «носив поза Арали» упродовж 12 років концтабору і заслання. Художниця Алла Горська – душа шістдесятницького руху за свою любов до України була фізично знищена як і вітраж «Шевченко. Мати», який зі своїми однодумцями-художниками створила для Київського університету в 1964 р.
Наш сучасник Василь Сліпак, оперний співак, соліст Паризької національної опери, за велінням серця: «Це так мало і так багато – любити свою землю» поклав життя за незалежність України на східних бойових позиціях.
Присутність всіх цих імен на вечорницях (завдяки відепрезентації, створеній Юлією Руженевич і Надією Волинець, звукооператор Дмитро Данилів) свідчила, що Шевченкове «Свою Україну любіть. Любіть її... во врем'я люте» озивалося і озивається у серцях і чині кращих синів і дочок нашої країни упродовж всіх після шевченкових поколінь.
Прологом вечорниць стала композиція шевченкового слова і слова поетеси Марії Чумарної за її твором «Відкуплення» у постановці учасників театру-студії «Взори». Шістдесятників представляли вчителька ЗОШ №1 Ірина Колодка, директор Районного центру позашкільної освіти Олена Різник, вірші читали учні Максим Стефанів (ЗОШ №1) і Олександр Галещук (гімназія), викладач музики Наталія Марценюк, ведучі вечорниць Олена Лугова (ДІАЗ) і Василь Лещук (ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний коледж»).
Народний аматорський хор «Просвіта», кер. Євгенія Біркова (РБК), вокальний жіночий ансамбль «Бережаночка» (кер. Любов Герасимів), солістка Ляна Рудіч, концертмейстер Наталія Марценюк – викладачі Бережанської школи мистецтв ім. М. Бездільного створили пісенний вінок тим, хто вже в небесному журавлиному ключі, а навічно залишається в серці нашої пам'яті.

Надія Волинець