Слово зворушеного серця

«Мої думки тобі, народе вільний, і пісня серця, музика душі тобі!»

Ці слова написала Ольга Кобилянська 25 листопада 1940 року з нагоди 55-річчя своєї літературної діяльності. Вони стали провідною ниткою в організації і проведенні літературно-мистецького вечора «Слово зворушеного серця», присвяченого жінкам, які посвятилися праці на духовному полі України у ХІХ–ХХІ ст. Серед класиків української літератури Марко Вовчок, 180-річчя від дня народження якої випадає на 10 грудня, Ольга Кобилянська, яка народилася 27 листопада 150 років тому, та Леся Українка – 100-річчя відходу у вічність якої минуло у серпні.

 

Слово зворушеного серця

В представленніїх творчості взяли участь Олена Різник, керівник фольклорного театру «Взори» (БТШ), яка з вчителями Наталією Демчук, Оксаною Гузуватою (Бережанської ЗОШ №2) і Надією Лебідь (БТШ) поставила уривок повісті «Меланхолійний вальс», співачка, дипломант багатьох Всеукраїнських конкурсів та лауреат конкурсу ім. Соломії Крушельницької Лілія Слободна з народною піснею «Ой, не ходи, Грицю, та й на вечорниці», яка стала сюжетом для повісті О. Кобилянської «У неділю рано зілля копала». Про листування між письменницями О.Кобилянською і Лесею Українкою вела мову виконавиця ролі Лесі у виставі Я. Мазурак «Я маю в серці те, що не вмирає» (1996 р.) нині вчителька гімназії ім. Б. Лепкого Галина Проців.

Пам'ять про Марко Вовчок, «російську дворянку, автора чарівних українських "Народніх оповідань", людяних, милосердних, пісенних...» (Є.Сверстюк) оживляла педагог гімназії ім. Б.Лепкого Надія Іваненко.

Тема жіночої душі – одвічна тема і наших сучасниць. На цьому вечорі з віршами зі своїх дебютних збірок виступили Стефанія Білик, кандидат технічних наук, доцент, завідувач кафедри Бережанського агротехнічного інституту («Перше пробачення») і тернополянка Неоніла Крем’янчанка («Зорепад любові»). Літературною дебютанткою з «Легендою про млинове колесо» в журналі «Дніпро» стала цього року і Олена Різник, яка щаслива з того, що поруч з авторами з Києва і Брюсселя стояло її прізвище, авторки з села Саранчуки.

До когорти людей зворушеного серця належать також музиканти і співаки. Серед тих, хто уже 17 років несе пісню слухачам Бережан, Тернополя, Івано-Франківська, вокальне тріо «Лелія» у складі Наталії Марценюк, Іванни Шаюк, Роми Білоус та концертмейстера Лідії Зембович, які виконали пісні: «Затремтіли струни у душі моїй» (сл. О.Олесь, муз. Б.Фільц), «Жайвори» (сл. О.Білаша, муз. Т.Чередниченко), «Додому, до мами» (сл. Г.Бірак. муз.І. Миськіва). З інструментальним твором виступили флейтисти Тарас Видойник і Андрій Зембович.

Отже, є на духовному полі Бережанщини митці, які услід за Ольгою Кобилянською своєю діяльністю стверджують її сокровенні слова: «Хвилюючись, кажу я щире слово це: мої думки тобі, народе вільний, і пісня серця, музика душі тобі».

Надія Волинець