СТУДЕНТСЬКА ХОДА У ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ТА ПРИМИРЕННЯ

8 травня, у День пам'яті та примирення, студенти та викладачі ВП НУБіП України "Бережанський агротехнічний коледж" спільно із співробітниками Державного історико-архітектурного заповідника у м. Бережани вшанували пам'ять загиблих воїнів та мирних жертв Другої світової війни, відвідавши місця тогочасних подій.
Розпочалася хода, яку провадила науковий співробітник ДІАЗ Олена Лугова, від будинку колишнього окружного суду, а сьогодні – ВП НУБіП України «Бережанський арготехнічний інститут», де 14 вересня 1939 р. відбувся останній політичний процес проти українців у польській державі. Наступне місце пам'яті – колишнє приміщення бережанської тюрми, де з 26 по 30 червня 1941 року загинуло від 174 до понад 270 осіб.
Далі студенти попрямували до бережанської Ратуші, де у 1941–1944 рр. діяла українська гімназія, що стала альма-матір'ю для цілої когорти діячів українського визвольного руху середини ХХ ст. Біля пам'ятника загиблим воїнам Другої світової війни території Бережан Олена Лугова розповіла про хід боїв за Бережани в 1941 та 1944 роках, переслідування євреїв та гетто, що знаходилось у центрі міста.
Пам'ятний знак на відзначення депортації українців із Надсяння, Лемківщини, Холмщини та Підляшшя теж був місцем, де студентам розповіли насильницьке виселення українців із рідних країв у 1944–1947 рр.
Хода завершився біля пам'ятника жертвам сталінського режиму, що знаходиться у парку біля Бережанського замку. Учасники ходи згадали замордованих в'язнів бережанської тюрми на місці їх першого поховання кінця червня 1941 року, про руйнації замку Синявських та архітектурні втрати міста під час Другої світової війни.