КАТЕРИНА ЛИПА З КНИГОЮ "ТЕОРІЯ АРХІТЕКТУРИ, МІСТИКА І ВІЙНА"

28 квітня 2018 р. на запрошення ДІАЗ відбулася презентація книжки «Теорія архітектури, містика і війна» (видавництво «Laurus») за участю автора київського мистецтвознавця, музейника та історика архітектури Катерини Липи Презентація проходила у виставковому залі Заповідника (вул. Банкова 4а, м. Бережани).
Монографію присвячено малодослідженому аспекту впливу західноєвропейської теорії фортифікації доби Ренесансу на оборонне будівництво в Україні – магічному захисту. Давні теоретики архітектури вважали магію цілком дієвим засобом оборони, тож пропоновані у архітектурних трактатах форми фортифікаційних споруд продиктовані серед іншого і містичними поглядами доби. Автор намагається з'ясувати, чи дотримувалися українські зодчі XVI – XVII ст. правил будівельної магії, і як це впливало на розпланування й об'ємно-просторове вирішення замків, фортець та міських укріплень.
Книжку нагороджено Персональною відзнакою Президента форуму видавців Олександри Коваль, а також премією «Глиняний кіт-2016» Київської організації Національної спілки письменників України, Інституту літератури НАН України ім. Т. Г. Шевченка, Національного музею літератури України, Київського Національного університету ім. Т. Г. Шевченка у номінації «Історичні дослідження» за оригінальне історичне дослідження.
Катерина Липа – старший науковий співробітник Музею історії міста Києва, поєднує дослідження історії архітектури з вивченням образотворчого мистецтва та кураторською (виставковою) діяльністю. Співпрацювала з багатьма українськими виданнями, є автором близько 400 статей на теми історії мистецтва та архітектури, сучасної архітектури, мистецтва та предметного дизайну. Автор низки науково-популярних книг з історії української архітектури, військової історії та спорту. У видавництві «Laurus» є автором та упорядником науково-популярної серії для старшого шкільного віку «Історія на власні очі».
Окрім вищезгаданої монографії, було також презентовано інші книжки видавництва «Laurus» (директор – Поліна Лаврова, теж була присутня на презентації) – видавництва, яке успішно позиціонує себе на ринку української інтелектуальної (наукової та освітньої) книжкової продукції. Воно уже зайняло власну, дуже позитивну та потрібну, нішу вітчизняного книговидання; адже, згідно концепції діяльності: «Laurus» задумано як маленький культурний інститут, майданчик для контактів між літераторами, перекладачами, дизайнерами, новими урбаністами, словом, тією публікою, котра придає смисл культурному життю країни».
Бережанці мали можливість придбати книжки чільних українських істориків за ціною видавництва – найнижчою.

 

Володимир ПАРАЦІЙ