ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ З НАГОДИ 100-ЛІТТЯ ПРОГОЛОШЕННЯ ЗУНР


6 листопада 2018 року відбулася конференція «Західноукраїнська народна республіка: відгомін століття».

Захід організували Державний історико-архітектурний заповідник у м. Бережани, ВП НУБІП України «Бережанський агротехнічний коледж», ВП НУБІПУкраїни «Бережанський агротехнічний інститут» та Центр досліджень адвокатури і права при НААУ.
В рамках роботи конференції відкрито навчальну аудиторію імені адвокатів Володимира Бемка та Михайла Західного у Бережанській гімназії ім. Богдана Лепкого та навчальну аудиторію «Кабінет історії адвокатури Бережанщини», де представлено досягнення відомих адвокатів Тернопілля і Бережанщини на ниві державотворення. Ці заходи здійснено з ініціативи Національної асоціації адвокатів України.
Вітальні промови виголосили заступник голови Бережанської районної ради Роман Висоцький, директор інституту д.е.н., проф. Мирон Жибак, директор коледжу к.філол.н., доц. Світлана Пилипишин, учений секретар ДІАЗ у м. Бережани Надія Волинець. Також презентовано книгу «Адвокатська та громадсько-політична діяльність Володимира Бемка і Михайла Західного» Олени Лугової та Ірини Василик про двох бережанських адвокатів, їх участь у національно-визвольних змаганнях ХХ ст., професійну та громадську роботу.
Участь у конференції взяли науковці з Києва, Тернополя, Козови та Бережан: Ірина Василик, Юрій Древніцький, Інна Марків, Степан Костюк, Ольга Білан, Володимир Шкільний, Богдан Луговий,  Віталій Скасків, Ганна П'єнтак, Вікторія Порохняк, науковці ДІАЗу Володимир Парацій і Олена Лугова. У своїх доповідях висвітлили цілу низку аспектів державотворення у ЗУНР, що будуть представлені у збірнику матеріалів конференції.
Робота конференції завершилась мистецькою програмою «Чуєш, брате мій...», яку підготували студенти коледжу та інституту.