ВУЛИЦЯ ШЕВЧЕНКА - ПЕНЗЛЕМ ЮНИХ ХУДОЖНИКІВ

Виходячи з мольбертом і  фарбами на міські вулиці, діти  впускають у своє серце частинку свого міста. З  будинками й церквами, ратушею і замком, історичними знаками і сакральними фігурами.

 Пленерські набутки юних художників Бережан за шість років складають   понад сотню робіт. Цьогоріч організатори конкурсу-пленеру –  ДІАЗ, дитяча художня школа, Будинок творчості школярів і міська рада  –  провели його на вулиці Тараса Шевченка.  Найдовша вулиця міста відзначає своє століття, і учасникам пленеру запропонували з нагоди ювілею перенести на папір її цікаві сюжети чи об’єкти.

 

Вісім дівчат і два хлопчики сконцентрувалися побіля Адамівської церкви та її дзвіниці, Наталя Барна (постійна наша пленеристка) і Зоряна Васьків малювали будинок відомого художника в Австралії Володимира Савчака і хрест тверезості (1878 р.), Христина Мадзій – будинок колишнього учителя малювання Миколи Огнистого. Ще три дівчинки облаштували мольберти біля фігури св.  Миколая.

За декілька годин роботи на оцінку журі було представлено 21 малюнок. Відповідно до вікових груп і визначалися переможці. Не міг стримати відомий художник Олег Шупляк свого захоплення кольористою, в якій відтворила звичайний сірий будинок Анжела Урда, що стала в серпні студенткою Прикарпатського університету. Сміливо і в той час з почуттям професійного такту використала в роботі національні кольори.

Мирослава Копча  розгорнула широкий план, на якому знайшлося місце не тільки фігурі Святителя Миколая, а й далеким куполам Володимирського собору.  Назарко Ярема, відданий прихильник сакральної архітектури, широкими мазками створив малюнки і церкви, і дзвіниці.

У молодшій групі відзначено роботи Юлі Копчі, Софійки Кізими, Інни  Макух, Христі Романишин, Аліни Пукало. А десятирічного Дмитрика Івасіківа відзначено за те, що зумів відчути і передати  простим олівчиком і перспективу, і характер будівлі церкви св. Миколая.

Для тих, кого зацікавила творчість початкуючих талантів Бережан, а їх формують у  художній школі (директор Любов Тернопільська), гуртку образотворчого мистецтва БТШ (кер. Любов Бай), досить прийти на початок вулиці Шевченка і зупинитися перед великою вітриною магазину «Європа». Його власники прийняли виставку і продовжили життя малюнкам, які збережуть для майбутнього штрихи із образу сучасної вулиця Великого Кобзаря.

 

 

                                                                           Надія ВОЛИНЕЦЬ, учений секретар