Виставка художнього полотна «Сталінград»

Полотно «Сталінград» – робота члена Національної спілки художників України, відомого майстра картин з подвійним змістом, бережанця Олега Шупляка належить до циклу картин-ілюзій. На полотні показано динаміку бою на фоні руїн міста, атаку літаків, прорив танків, вогняну канонаду «катюш».

ВИСТАВКА ХУДОЖНЬОГО ПОЛОТНА

Клуби диму, постаті солдат, прапор та інші деталі композиції автор скомпонував так, що постають зримими образи двох демонів війни – Сталіна і Гітлера, які зіткнули свої армії під Сталінградом у битві, результати якої вирішували долі народів післявоєнного світу.

Тема минулої війни настільки всесторонньо розкрита художниками повоєнного покоління, що сучасним художникам не просто сказати своє слово про ці події. Олег Шупляк, скориставшись сюрреалістичними прийомами, подає і новий погляд сучасного митця, і своє особисте ставлення до подій, які забрали мільйони життів і в тому числі його дідуся. В часі, коли розпочалося відзначення 70-ліття визначних подій у ході Великої Вітчизняної війни, Державний історико-архівний заповідник у м. Бережани організував представлення картини «Сталінград» для старшокласників Бережанської ЗОШ №2 та гімназії.

 

ВИСТАВКА ХУДОЖНЬОГО ПОЛОТНА 2
 

ВИСТАВКА ХУДОЖНЬОГО ПОЛОТНА 3

Про історичні події вели мову працівники заповідника –– історики Ірина Борик, Мирон Музичка, вчитель школи Микола Луговий. Своїми думками щодо сталінградських бойових дій поділився учень Юрій Ільків.

Надія Волинець