250-річчя ВІРМЕНСЬКОЇ ЦЕРКВИ СВ. ГРИГОРІЯ

Відзначення ювілею Вірменської церкви передбачало ряд заходів, які були сплановані спільно заповідником і Комітетом з питань історико-культурної спадщини Спілки вірмен України і відбувалися 25-27 вересня 2014 року в Бережанах.


Для презентації книг Ірини Гаюк «Ілюстрована енциклопедія вірменської культури в Україні» (відзначена Шевченківською премією в категорії «Літературознавство і мистецтвознавство» за 2014 рік) та «Вірменська поезія» в перекладах Мирона Нестерчука було вибрано читальний зал бібліотеки Бережанського агротехнічного інституту, який зміг вмістити бібліотекарів шкіл і районної бібліотеки, музейників і студентів. Авторка, Ірина Яківна Гаюк – кандидат мистецтвознавства, розповіла, що для укладання 900-сторінкової Енциклопедії їй довелося побувати у 44 музеях України і присвятити опрацюванню зібраних матеріалів шість років життя. Збірку «Вірменської поезії» представляла учений секретар заповідника Надія Волинець.

 

26 вересня у Вірменській церкві св. Григорія відбувся Молебень за участі владики Української єпархії Вірменської Апостольської церкви, архієпископа Григриса Буніатьяна, декана Бережанського деканату УГКЦ о. Михайло Бугая, священика РКЦ Андрія Ремінця. Слово Боже звучало вірменською, українською та російською мовами. Врочисто й піднесено «Отче наш» молили спільно українською та вірменською мовами. Співана молитва вірменською з хорів церкви прозвучала, вперше від 1945 року, у виконанні жіночого камерного хору «Глорія».

З вітальними словами до представників вірменської громади Тернопільської області, учасників і гостей конференції звернулися: директор ДІАЗ у м. Бережани Василь Зорик, виконавчий директор Спілки вірмен України Давид Мкртян, секретар Бережанської міської ради Петро Гончар, художник Олег Вартабедян (м. Кременець), начальник відділу містобудування та охорони пам'яток обласного управління архітектури Ярослав Пелехатий.
Хоч інтер'єр церкви потребує реставрації, все ж оформлена виставка «Вірменія озвалась кольорами» вписалася органічно. Живописні і графічні роботи із творчих майстерень художника і перекладача вірменських поетів на українську мову Мирона Нестерчука (Стрий), викладача Кременецького медучилища ім. А. Річинського Олега Вартапедяна, бережанських художників Любомира Кузяка і Олега Шупляка та з фондів Тернопільського художнього музею додавали святковості храму.

У конференц-залі Бережанського агротехнічного інституту продовжились урочини: відбулося погашення пам'ятної поштової картки «Вірменській церкві - 250 років» штемпелем «Державний історико-архітектурний заповідник в м.Бережани» з перевідним датівником та розпочала роботу Міжнародна науково-практична конференція «Вірмени в соціокультурній еволюції українських земель». Учасників привітали голова Бережанської РДА Василь Калинюк, заступник голови Бережанської районної ради Роман Висоцький, академік Тернопільського національного економічного університету в 1984-2002 рр. Олександр Устенко, заступник директора Відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування України «Бережанський агротехнічний інститут» Володимир Зайчук.
У конференції, яка тривала два дні, мали змогу виступити науковці Кам'янець-Подільського, Києва, Львова, Миколаєва, Одеси, Тернополя, Кіровограда, Черкас, Бережан, Збаража. На жаль, не змогли приїхати заявлені на конференцію науковці Єревана і Польщі.
У ході відзначення ювілею церкви у Бережанській школі мистецтв ім. Миколи Бездільного відбувся літературно-мистецький вечір «Вічність твою у душі відчуваю, дивна, божественна пісне моя» (пісні, інструментальні твори, вірші вірменських авторів) за участю жіночого камерного хору (худ. керівник Катерина Слабодух), жіночого ансамблю «Глорія» (худ. керівник Євгенія Біркова), викладачів школи мистецтв Володимира й Ірини Микитюків, учениці Вікторії Книш та учнів Бережанської ЗОШ №1 – читців вірменської поезії в перекладах українських поетів – Насті Німко, Ірини Бевсюк, Максима Юрчишин, Олега Пастуха.
У виставковій залі ДІАЗу впродовж дня демонструвались документальний фільм «Вірменський геноцид».

 

Надія Волинець