ПОСОЛ НА СТЕЖКАХ ФЕРЕНЦА ІІ РАКОЦІ

У грудні 2018 року Посольство Угорщини в Україні очолив досвідчений дипломат Іштван Ійдярто,

а вже в квітні цього року ступив на бережанські стежки свого знаменитого земляка – трансільванського князя Ференца ІІ Ракоці.
Посол із цікавістю оглянув Комплекс замку Синявських (пам'ятку архітектури національного значення), де у 1702-1703 рр. князь змушений був переховуватись від переслідувань австрійською владою. Та саме в нашому місті він і його соратник по боротьбі проти австрійського панування граф Міклош Берчені створили знамениту «Бережанську відозву», яка мала декларативний характер і заклик до угорського народу про початок антигабсбурзького повстання.
Цей документ увійшов у підручник угорської історії і спричинився до встановлення угорцями в 1998 р. на південній бастеї Бережанського замку пам'ятної дошки про цю подію.
Другим кроком стало створення в замку інформаційної експозиції і видання буклету «Бережани. Замок Синявських у долі Ференца ІІ Ракоці» та проведення у 2016 і 2017 рр. «Ференц-фестів» – мистецьких фестивалів українсько-угорської культури.
І ось третій крок – візит Надзвичайного і Повноважного посла Іштвана Ійдярта. У супроводі представників Почесного консульства Угорщини у м. Тернополі і Тернопільській області – Тетяни Чубак, Анни-Марії Скакодуб, народного депутата України Василя Брензовича з дружиною, керівника Благодійного фонду «Карітас-Бережани» о. Михайла Бугая і волонтера фонду Ольги Стрижко, директора Державного історико-архітектурного заповідника у м. Бережани Василя Зорика та екскурсовода – наукового співробітника Заповідника Олени Лугової дипломат із цікавістю знайомився з архітектурною спадщиною Бережан, а костел св. ап. Петра й Павла (1620 р.), церква Пресвятої Трійці (1768 р.), вірменська церква св. Григорія (1764 р.) викликали здивування і захоплення.

Надія Волинець