«В УНІСОН ІЗ СЕРЦЕМ ЦІЛОЇ ПЛАНЕТИ»

4 квітня відбулося відкриття мистецького надбання самобутнього художника Остапа Гончара у Бережанському краєзнавчому музеї. Виставка організована музеєм та Заповідником і представляє 53 роботи із серій «Наш спільний дім», «Сон розуму», «Історія», «Демократія», «Філософські роздуми», «Знаки зодіака», «Персоналії». Для більш повної уяви про світ графіки і живопису Остапа Григоровича варто погортати ще й представлені на виставці каталоги з його 350 роботами. Там, у передмовах, знайдеться його вислів: «Роботи створювались не для виставок, а лише для вияву своєї індивідуальності, свого громадського обов'язку перед суспільством, потребі вкласти і свою часточку душі у зведенні всенародного храму культури».
Проте виставки влаштовуються, викликають живий інтерес у відвідувачів, і наступна, із останніх ще не бачених робіт, відбудеться в липні у Львівській науковій бібліотеці ім. В. Стефаника.
Остап Григорович родом із с. Мозолівка Підгаєцького р-ну, закінчив Бережанське педучилище в 1956 р., перші вчительські уроки провів у Поплавецькій та рідній Мозолівській школах. Там, в отчому домі і набирався багатогранної снаги:
У батька старого – снаги хлібороба.
У матері – ніжності і доброти.
В громади – премудрості світу.
В криниці – живої води.
Цими рядками завершив виступ, задекларувавши ще й свій поетичний хист. Воістину влучно фізиків іменують ліриками. Остап Григорович за фахом вчитель фізики і свої знання багато десятиліть віддавав учням і вчителям Львова.
У відкритті виставки взяли участь і виступили колишні випускники педучилища, директор ДІАЗ у м. Бережани Василь Зорик, головний зберігач фондів ДІАЗ Ірина Дубницька, зав. Музею сакрального мистецтва та історії переслідуваної церкви Богдан Тихий
Загалом святкове виставкове дійство вела Надія Голод, старший науковий співробітник краєзнавчого музею, а музично пісенне оформлення здійснили вчитель по класу скрипки Бережанської школи мистецтв ім. М. Бездільного Мар'яна Кіндрат, і співачка Лілія Слободна.

Надія Волинець,
учений секретар